« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
AKCIJA BANKOMAT

Josip Protega tvrdi da se ne krije

Protega tvrdi da je razgovarao s USKOK-om ali nije želio komentirati sumnje da je počinio kaznena djela upravljanjem kreditnim rizicima

(Saša Midžor Sučić/Cropix)
Više o

USKOK

,

HPB

,

Josip Protega

,

akcija Bankomat

,

Ivan Sladonja

,

Mario Kirinić

Bivši predsjednik Uprave Hrvatske poštanske banke (HPB) Josip Protega, jedan od trojice bivših čelnika te banke osumnjičenih za nezakonitosti pri odobravanju nenamjenskih kredita, izjavio je danas da se ne krije, da je jutros razgovarao s USKOK-om te da nije odobravao kredite po političkom nalogu.

Policija je jutros u antikorupcijskoj akciji "Bankomat" uhitila bivšeg predsjednika Uprave i direktora financija HPB-a Marija Kirinića, bivšeg člana Uprave Ivana Sladonju i još tri osobe. Osumnjičene su i dvije osobe koje nisu uhićene jer su izvan Hrvatske, a među njima je i Protega koji je u telefonskoj izjavi za HTV rekao da se ne krije te da ni jedan kredit nije odobrio prema bilo kakvom političkom nalogu već je to radio po propisanoj proceduri banke.

Bivši predsjednik Uprave HPB-a nije želio komentirati USKOK-ove i policijske sumnje da je zajedno s Kirinićem i Sladonjem počinio kaznena djela vezana za upravljanje kreditnim rizicima nastalim odobravanjem nenamjenskih kredita četvorici suosumnjičenika. Mediji su ranije javili da je Protegu od uhićenja spasilo skijanje u Austriji.

U USKOK-u se nije mogla dobiti potvrda je li ih Protega kontaktirao. Kao i u policiji, u USKOK-u nisu željeli otkriti o kojim iznosima kredita se radi, odnosno kolika je materijalna šteta, no iz izvora bliskog akciji "Bankomat" doznaje se da je vrijednost kredita koje su dobila četvorica osumnjičenika oko 170 milijuna kuna.

Navodno je riječ o anonimnim građanima koji su na interevenciju utjecajnih osoba iz politike dobivali velike iznose kredita. Mediji nagađaju da je jedan od osumnjičenih lani Poreznoj upravi prijavljivao plaću od 4000 kuna, a od HPB-a je dobio kredit od 50 milijuna kuna bez ikakvih garancija.

Prema odredbama Zakona o kaznenom postupku policija u roku od 12 sati od uhićenja osumnjičene mora predati pritvorskom nadzorniku, a potom ih USKOK u roku 10 sati mora ispitati. Istragu pokreće zamjenik ravnatelja USKOK-a, a ne više istražni sudac, dok odluku o jednomjesečnom istražnom zatvoru donosi sudac istrage. Bez njegove odluke USKOK osumnjičene može zadržati najdulje 48 sati od uhićenja.

Protega je na čelu HPB-a bio od studenog 2004. do kolovoza ove godine kada ga je, zajedno sa Sladonjom, Nadzorni odbor razriješio na prijedlog Vlade. Dva mjeseca nakon njegove smjene mediji su počeli pisati kako je njegova tiha smjena otkrila da je kao čelnik HPB-a plasirao milijardu kuna rizičnih kredita.

Osumnjičeni Mario Kirinić bio je predsjednik Uprave HPB-a u kratkom razdoblju od rujna do studenog 2004., a razriješen je jer nije zadovoljavao uvjete za tu funkciju. Njega je na čelnom mjestu u Upravi zamijenio Protega, a Kirinić je nakon toga u HPB-u postavljen za direktora financija. (hina/metro-portal)

30.12.2009. 13:45:16
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh