« Film
objavljeno prije 1 godinu i 9 mjeseci
MFF

Još tri atraktivna filma iz Cannesa u programu Motovun Film Festivala

U ovogodišnjem izdanju još nezabilježen niz nagrađenih filmova - od danas su u pretprodaji pojedinačne ulaznice za filmove

Bit će sjajnih filmova!
Bit će sjajnih filmova! (Arhiva)
Više o

MFF

Kao da se samo čekalo jenjavanje pandemije da filmski festivali ponovo osvanu u najboljem izdanju s mnoštvom kvalitetnih filmova. Ovogodišnju dobru berbu nastavlja i Motovun Film Festival koji od 26. do 30. srpnja donosi niz nagrađenih filmova na prestižnim festivalima. Dosadašnjem popisu motovunski su selektori pridodali još tri atraktivna naslova prikazana na ovogodišnjem festivalu u Cannesu.

S nagradom za najbolju glumicu (Zar Amir Ibrahimi) dolazi film Pauk svetac iranskog redatelja Alija Abbasija. Ovaj napeti krimić prati novinarku Rahimi koja odlazi u iranski sveti grad Mašhad kako bi istražila ubojstva serijskog ubojice, uvjerenog da djeluje u božje ime. Temeljen na istinitoj priči o ubojici koji je ubio 16 žena, film je hrabra osuda društva u kojem je okrutno uzimanje pravde u svoje ruke dio svakodnevice.

Nagradu za najbolji debitantski film u canneskom programu Izvjestan pogled dobio je Ratni konj redateljica Gine Gammel i Riley Keough, najstarije unuke Elvisa Presleya. Film prati isprepletene sudbine dvojice mladih pripadnika plemena Lakota koji odrastaju u rezervatu u Južnoj Dakoti. U filmu koji nas vodi u jedan rijetko vidljivi ambijent Amerike impresivne uloge ostvarili su neprofesionalni glumci koji su i sami pripadnici plemena i govore autentičnim jezikom.

Film Nostalgija redatelja Marija Martonea, premijerno prikazan u glavnom programu Cannesa, ambijentiran je u Napulju u koji se nakon 40 godina vraća Felipe Lasco. Želja da se poveže s prošlošću vodi ga u opasne vode, a ne pokoleba ga ni činjenica da je njegov najbolji prijatelj iz djetinjstva postao jedan od najozloglašenijih ljudi u Camorri.

Među dosad objavljenim naslovima u glavnom programu izdvaja se i moćni špijunski triler Dječak s neba redatelja Tarika Saleha, nagrađen za najbolji scenarij u Cannesu. Ribarov sin dobio je iznimnu povlasticu da studira na kairskom sveučilištu, no brzo postaje pijun u nemilosrdnoj borbi za vlast između egipatskih vjerskih i političkih elita.  S nagradom publike na Sundanceu dolazi film Cure, cure, cure, oda ženskom prijateljstvu, istraživanju seksualnosti i otkrivanju sebe. Djelo finske redateljice Alli Haapasalo prati tri djevojke kojima se nakon upoznavanja svjetovi okrenu naglavce.

U programu su i filmovi ovjenčani nagradama s Berlinskog festivala. Srebrnog medvjeda za režiju dobio je film Dragulji u odjeći, cjelovečernji prvijenac meksičko-bolivijske redateljice Natalije López Gallardo o tri žene u neravnopravnoj borbi s meksičkim kriminalnim podzemljem. Borba jedne žene u fokusu je i filma Kurnaz protiv Busha koji je na Berlinaleu osvojio nagrade za scenarij i najbolju glavnu ulogu (Meltem Kaptan). Jedan od najcjenjenijih njemačkih suvremenih redatelja Andreas Dresen donosi istinitu priču o majci koja je izbavila sina iz Guantanama.

Od danas su u pretprodaji pojedinačne ulaznice za ove i druge filmove iz ovogodišnjeg motovunskog programa. Kupiti se mogu putem poveznice: https://www.mojekarte.hr/hr/group/602900/motovun-2022.html 

14.07.2022. 10:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh