« Ostali sportovi
objavljeno prije 12 godina i 2 mjeseca
SITNO SE BROJI

Još samo 101 dan do Olimpijskih igara u Londonu

Od 27. srpnja do 12. kolovoza u Londonu će se 10.500 sportaša iz 205 nacionalnih olimpijskih odbora natjecati u 26 sportova i 39 disciplina

Fotografija vijesti
Više o

London

,

Olimpijske igre

,

Olimpijada

,

hrvatski olimpijci

Od srijede, 18. travnja, počinje odbrojavanje zadnjih sto dana do svečanog otvaranja Igara XXX. olimpijade koja će se od 27. srpnja do 12. kolovoza održati u Londonu, javlja Hina.

To će, nakon 1908. i 1948. godine, biti treći put što će glavni grad Velike Briranije biti domaćin najboljim sportašima svijeta. U 17 dana 10.500 sportaša iz 205 nacionalnih olimpijskih odbora natjecat će se u 26 sportova i 39 disciplina, a osim sportaša za Igre je akreditirano i 7.500 pratećih osoba te 21.000 predstavnika medija.

Od 32 objekata devet ih se nalazi u Olimpijskom parku, trinaest u raznim dijelovima Londona, a devet ih je izvan Londona.

Olimpijski park u istočnom Londonu, u kojem se nalaze i Olimpijsko selo te glavni press centar, prostire se na dva četvorna kilometara nekadašnje industrijske zone. Zadnjih 400 godina na tom području se razvijala industrija tekstila, postojale su tvornice za preradu nafte, proizvodnje sapuna i lakova, a od 19. stoljeća područje je služilo i kao odlagalište otpada. Preko 75 posto tla bilo je zagađeno nekom vrstom teških metala, otpadnim uljem i benzinom.

Sredinom 2008. srušeni su svi postojeći objekti i tvornice te se krenulo s ispiranjem tla, što je bio preduvjet za početak izgradnje Olimpijskog parka. Na izgradnji je radilo 6.000 ljudi, a 90 posto ruševnog materijala reciklirano je ili je ponovno iskorišteno u izgradnji objekata. Olimpijski park istodobno je i najveći projekt ozelenjavanja u Velikoj Britaniji u kojem je posađeno 4.000 drveća, 74.000 biljaka, 60.000 lukovica i 350.000 močvarnih biljaka.

Osim natjecanja u atletici, plivanju skokovima u vodu, sinkroniziranom plivanju, modernom petoboju, u Olimpijskom parku održat će se i natjecanja u vaterpolu, rukometu i košarci.

Jedno od atraktivnijih natjecanja bit će odbojka na pijesku, koja će se održati u Horse Gards Parade, u neposrednoj blizini Downing Streeta, u dijelu Londona zvanom Whitehall, koje je političko središte Velike Britanije. Jednako atraktivna lokacija određena je i za natjecanje u triatlonu i daljinskom plivanju koje će se održati u Hyde Parku, koji će tijekom Igara, biti obogaćen i popratnim glazbenim, kazališnim, filmskim i ostalim kulturnim sadržajima. Horse Guards Parade i Hyde Park, uz Earls Court (odbojka) i Lord's Cricket Ground (streličarstvo), sportski su olimpijski objekti koji se nalaze u tzv. Central Zone.

River Zone nalazi se uz rijeku Temzu, a na tom prostranom području nalaze se brojni sportski kompleksi kao ExCel u sklopu kojeg će se održati natjecanja u čak sedam sportova: boks (po prvi put u povijesti Igara na programu natjecanja nalazi se i ženski boks), judo, mačevanje, taekwondo, stolni tenis, dizanje utega, hrvanje. North Greenwich Arena, poznatija kao O2 Arena (to ime se tijekom Igara neće koristiti zbog marketinških ugovora i sponzorskih pravila MOO-a), ugostit će natjecanja u gimnastici i finale košarkaškog olimpijskog turnira. Greenwich Park također postaje olimpijski objekt, jer će u parku održati natjecanja u konjičkom sportu i modernom petoboju. Streljaštvo će se održati na još jednom povijesnom londonskom lokalitetu - The Royal Artillery Barracks. Tenis će se igrati na Wimbledonu, nogomet na Wembley stadionu, a gimnastika i badminton u Wembley Areni.

Olimpijska natjecanja u pet sportova održat će se na sportskim objektima izvan Londona. To su Lee Valley White Water Centre (kanu-slalom), Eton Dorney (veslanje i kanu-sprint), Hadleigh Farm (brdski biciklizam), Weymouth and Portland (jedrenje) i nogomet koji će se igrati na stadionima Hampden Park, Millennium Stadium, Old Trafford, St James Park i City of Coventry Stadium.

17.04.2012. 17:11:57
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh