« Film
objavljeno prije 5 godina i 3 mjeseca
FESTIVALI

Još mjesec dana do početka 4. KinoKino Festivala

Glavni natjecateljski program donijet će presjek najvažnijih dugometražnih recentnih filmova za djecu iz cijeloga svijeta, dok iz popratnih programa valja izdvojiti selekciju kratkometražnih filmova

KinoKino festival ponovno ima bogat program
KinoKino festival ponovno ima bogat program (Arhiva)
Više o

KinoKino festival

Kraj veljače posebno je vrijeme za najmlađe ljubitelje filma jer ih tada očekuje festival skrojen po njihovoj mjeri, Međunarodni filmski festival za djecu - KinoKino, gdje se odlazak u kino pretvara u posebno i drugačije iskustvo. Četvrto izdanje festivala održat će se od 20. do 24. veljače u zagrebačkom kinu Europa uz mnoštvo filmova, radionica i raznih događanja za djecu i njihove roditelje.

Glavni natjecateljski program donijet će presjek najvažnijih dugometražnih recentnih filmova za djecu iz cijeloga svijeta, dok iz popratnih programa valja izdvojiti selekciju kratkometražnih filmova, poseban program Klasici s gostima unutar kojeg, posebno za ovu priliku, poznate ličnosti iz svijeta kulture biraju svoje omiljene filmove. Tu je i među publikom vrlo popularni program Moj prvi odlazak u kino (MPOK) ‒ blok igranih i animiranih filmova namijenjen mališanima predškolske dobi koji se prvi put susreću s pokretnim slikama na velikom platnu.

Od filmova iz glavnog natjecateljskog programa već možemo najaviti jedno od najvažnijih ostvarenja za djecu u posljednjih nekoliko godina, ne samo na regionalnoj nego i svjetskoj razini, Zlogonje srpskog redatelja Raška Miljkovića. Zlogonje donose priču o usamljenom dječaku Jovanu koji boluje od cerebralne paralize i čiji se život iz temelja mijenja s dolaskom nove učenice Milice uz čiju će pomoć iskusiti sve što se dotada činilo potpuno nemogućim. Film je premijerno prikazan na prestižnom dječjem festivalu u Torontu (TIFF Kids) gdje je i nagrađen glavnom nagradom. Niz se nastavio i na možda najvažnijem festivalu za djecu u Europi, onom u Zlínu, gdje je osvojio nagradu za glavnu dječju ulogu, i nakon toga, ukratko, pokorio svijet odnosno većinu poznatih svjetskih filmskih festivala za djecu.

Poseban film o jednoj posebnoj djevojčici dolazi nam iz Afrike, odnosno Kenije. Premijerno prikazan u Berlinu, Supa Modo govori o devetogodišnjoj Jo, velikoj obožavateljici akcijskih filmova s dvije velike životne želje ‒ da postane super-heroj te da snimi film sa sobom u glavnoj ulozi. Jedino u svijetu fantazije Jo može zaboraviti da je terminalno bolesna i da većinu vremena koje joj je preostalo mora provoditi u krevetu, ali sve se okreće naglavačke kada se cijelo selo ujedini da je uvjeri da su njezine super-moći zaista stvarne, a ona do posljednjeg trenutka bila sretna. Nagrađivan na brojnim festivalima, od Durbana do Edinburgha, Supa Modo podsjeća da čak i kad nas napuste, mali heroji poput Jo nastavljaju inspirirati sve oko sebe.

Ove godine profesionalni žiri čine filmska edukatorica iz Finske Marjo Kovanen, redateljica Čejen Černić (Uzbuna na Zelenom Vrhu) te spisateljica Olja Savičević Ivančević (Adio kauboju, Pjevač u noći, Nasmijati psa). Gošća iz Finske iskoristiti će svoj dolazak u Zagreb kako bi prenijela tamošnje iskustvo filmske edukacije u školama, od predškolskog do srednjoškolskog stupnja, a sve u cilju razvoja filmske pismenosti kod učenika. O najboljim filmovima odlučivat će, kao i svake godine, i dječji žiri sastavljen od pet osnovnoškolaca, a svi posjetitelji odlučivat će o dobitniku nagrade publike. Ovim putem pozivamo sve zainteresirane osnovnoškolce u dobi od 12 do 15 godina koji žele biti dio dječjeg žirija da se prijave na natječaj. Potrebno je poslati kratko motivacijsko pismo i listu 10 najdražih filmova s kratkim obrazloženjem na: katarina@kinokino.hr. U prijavi je potrebno napisati kontakt roditelja ili staratelja (ime i prezime, telefon i e-mail) te naziv škole. Prijave traju do 30. siječnja.

Desetljećima jedni od najvjernijih posjetitelja kina Europa Petar (redatelj) i Vesna (scenaristica) Krelja koje često viđamo nerazdvojne u prvim redovima, izabrat će za program Klasici s gostima film koji smatraju nezaobilaznim i za današnje generacije. Nakon projekcije, Petar i Vesna razgovarat će s mladim gledateljima i tako provjeriti imaju li stari filmovi isti utjecaj na nove generacije koje dolaze.

Za vrijeme festivala održat će se i niz radionica za djecu kako bi im vrijeme boravka u kinu bilo ispunjeno učenjem i zabavom. Redateljica uspješnog filmskog nastavka o avanturama dječaka Koka Uzbuna na Zelenom Vrhu (Zlatna arena za najbolju debitanticu) i članica žirija Čejen Černić održat će radionicu pod nazivom Prvi filmski korak čiji će sudionici dobiti zadatak da osmisle originalnu priču, a rezultat njihovog zajedničkog kreativnog rada bit će prijavljen na natječaj HAVC-a za razvoj scenarija što će možda dovesti i do stvaranja novog dječjeg filma u hrvatskoj kinematografiji!

Kao i prošle godine, održat će se radionica Dizajniramo filmski plakat u suradnji s dizajnericom Andreom Sužnjević iz nagrađivanog studija Šesnić&Turković čiji će produkt biti plakat jednog od filmova iz ovogodišnjeg glavnog programa, kao i radionica Od kina do učionice: radionica metodike nastave kratkometražnog filma namijenjena nastavnicima, odgajateljima, knjižničarima i svim odgojno-obrazovnim djelatnicima. Kako iz godine u godinu nailazi na veliko zanimanje i odaziv, radionica će ove godine imati veći broj termina i gostujućih predavača. Prijave za ovu i ostale radionice počinju uskoro, a sve informacije bit će objavljene na službenoj stranici festivala.

KinoKino Festival pokrenuo je kreativni tim Zagreb Film Festivala, sve novosti i informacije pratite na kinokino.hr.

17.01.2019. 10:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh