« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 1 mjesec i 24 dana
MYTHBUSTERS

Još mitova o koroni

Izvješća o kontaminiranim setovima za testiranje na koronavirus zapravo su pogrešno protumačena

Ne nasjedajte na gluposti
Ne nasjedajte na gluposti (Arhiva)
Više o

mitovi

,

koronavirus

,

bris za covid-19

Bris nosa ne može oštetiti mozak

Ne, bris nosa ne uzima se na krvno-moždanoj barijeri (op.a. granici koja odvaja izvanstaničnu tekućinu mozga od krvi i selektivno propušta tvari). Naime, mozak ima više slojeva zaštite. Osim lubanje, štite ga i moždane ovojnice, koje ga odvajaju od koštanih dijelova, a uronjen je u tekućinu (likvor), kojom je ispunjen sustav klijetki.

Štapić brisa umetnut u nos trebao bi probiti više slojeva tkiva, proći kroz kost i ući u krvne žile kako bi došao do krvno-moždane barijere.

"Bris nosa ne može doći do krvno-moždane barijere bez značajnije sile koja bi probila nekoliko slojeva tkiva i kostiju. U praksi nismo nikad vidjeli komplikacije proizašle iz uzimanja briseva", rekla je neurologinja Liz Coulthard, članica odbora Britanske udruge za neuroznanost (BNA).

Takav bris otkriva koronavirus u stražnjem dijelu nosne šupljine i jedna je od tehnika uzimanja briseva.

Kombinirani bris nosa i grla rutinski se koristi za testiranje na covid-19 u Velikoj Britaniji.

"Uzeli smo bris mnogim pacijentima dok sam radio u bolnici. Osim toga, radim te briseve na sebi svaki tjedan. Neobično je imati nešto tako duboko u nosu - možete osjećati svrbež ili škakljanje, ali bris nosa ne bi smio biti bolan", kaže dr. Tom Wingfield s Liverpool School of Tropical Medicine.

Takve lažne tvrdnje počele su se pojavljivati u SAD-a oko 6. lipnja, a Facebookom su se proširile diljem svijeta - isti lažni grafikoni dijelili su se i u rumunjskim, nizozemskim i portugalskim objavama.

Nećete se zaraziti preko seta za testiranje

Izvješća o kontaminiranim setovima za testiranje na koronavirus zapravo su pogrešno protumačena.

Naime, riječ je o izvještajima o neučinkovitim testovima, do čega je došlo zbog loše obavljenog posla u američkom Centru za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) početkom pandemije. To ne znači da ćete se zaraziti ako se testirate, navodi BBC.

Članak pod nazivom "Želiš covid-19? Evo kako ga dobiješ!", o kontaminiranim setovima za testiranje objavljen ovog tjedna na fan stranici novinara Fox Newsa Tuckera Carlsona, podijeljen je preko 3000 puta.

"Zašto ne mogu disati prilikom uzimanja brisa?"

Društvenim mrežama proširio se meme koji pita: "Ako se covid zaista prenosi dahom, zašto ne mogu disati prilikom uzimanja brisa? Zašto moraju gurnuti štapić u zadnji dio nosa?". Na Facebooku i Instagramu ima preko 7000 angažmana.

Koronavirus se širi kada zaražena osoba kašlje ili kihne, prilikom čega se kapljice prošire zrakom. To ne znači da se samim disanjem na štapić tijekom uzimanja brisa iz nosa može prikupiti dovoljno materijala za laboratorijski test.

Iz engleskog javnog zdravstva (Public Health England) otkrili su za BBC koji bris daje točnije rezultate - iz nosa ili onaj iz grla.

Ako samo dišete na štapić prilikom uzimanja brisa, moguće da se virusne čestice neće uhvatiti. Međutim, ako gurnete štapić u nos ili u grlo i okrećete ga na inficiranom mjestu, izglednije je da ćete dobiti zarazni materijal. 

26.11.2020. 15:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh