« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
NEMA SUMNJE

Jimmy Carter priznao da je SAD možda umiješan u rušenje Chaveza

Bivši američki predsjednik izjavio je kako je SAD u najmanju ruku znao, a možda bio i umiješan u kratkoročni državni udar u Venezueli 2002.

Jimmy Carter
Jimmy Carter (Getty Images)
Više o

Hugo Chavez

,

SAD

,

Venezuela

,

državni udar

,

Jimmy Carter

,

puč

Sjedinjene Države znale su za pokušaj puča kojim je 2002. godine trebao biti svrgnut venezuelanski čelnik Hugo Chavez i u njemu su možda i sudjelovale, izjavio je nekadašnji američki predsjednik Jimmy Carter u nedjeljnom razgovoru za kolumbijski dnevnik.

"Mislim da nema sumnje da je 2002. SAD u najmanju ruku znao ili mogao biti izravno umiješan u državni udar", kaže Carter u dnevniku El Tiempo.

Chavezovi "prigovori SAD-u stoga su legitimni", dodao je nekadašnji demokratski čelnik koji je 2002. godine dobio Nobelovu nagradu za mir.

Venezuelanskog predsjednika s vlasti je na 48 sati u travnju 2002. godine svrgnula civilno-vojna hunta, nakon čega se uz masovnu podršku građana vratio na vlast.

U to doba američki predsjednik George W. Bush očekivano je negirao umiješanost svoje zemlje u neuspjeli puč i uz to pozvao Chaveza da iz njega "izvuče pouku".

Događaji iz travnja 2002. godine, koji imaju sva obilježja dobro poznatih i priznatih djelovanja CIA-e po Latinskoj Americi, prikazani su u dokumentarnom filmu 'Revolution Will Not be Televised' kojeg potpisuju Kim Bartley i Donnacha O'Brian, a kojeg se (u niskoj kvaliteti s engleskim titlovima) može pogledati ovdje.

(Hina/Metro-portal)

20.09.2009. 20:16:10
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh