« Biznis
objavljeno prije 6 godina i 11 mjeseci
PRIČA DANA

Jesu li žene bolji investitori?

Žene zapravo imaju investicijsku "žicu". Samo to ne znaju. Kako je branša zapravo skrojena za muškarce, nedostaje koncepata prikladnih za žene. Investicijske tvrtke sada polako otkrivaju to tržište

Ženama investiranje ide bolje nego muškarcima
Ženama investiranje ide bolje nego muškarcima (Shutterstock)
Više o

investicije

,

žene

,

Ellevest

Wall Street slovi kao klub rezerviran za muškarce. U uredima banaka i konzultantskih investicijskih firmi sjede muškarci, oni odlučuju u upravnim odborima, kao i o obiteljskom budžetu. Pritom žene posjeduju imovinu u vrijednosti od pet bilijuna dolara. 90 posto žena barem u jednom razdoblju svog života samostalno odlučuje o svojim financijama jer sve kasnije ulaze u brak, jer se sve češće razvode ili žive dulje od svojih partnera. No, žene vrlo rijetko investiraju.

Financijska branša tu je "nanjušila" novo tržište. Start-upovi koji žele pomoći ženama da ulože novac koji posjeduju niču kao gljive poslije kiše. Jedan od njih je Ellevest. Tu njujoršku tvrtku osnovala je 2014. godine Sallie Kravcheck. Ona je jedna od zvijezda Wall Streeta - jedna od rijetkih ženskih. Ova 52-godišnjakinja je bila glavna izvršna direktorica (CEO) financijske korporacije Citigroupa i Bank of Americe. Ona poznaje branšu bolje od ikoga.

Žene - bez novca i smisla za njega?

I poznaje njezinu najveću slabost: manjak žena. Poznati su joj i svi mitovi o ženama i novcu. Sama ih je svakodnevno imala prilike slušati - od svojih kolega i šefova drugih banaka. Kravcheck kaže da je i sama dugo mislila isto što i njezine muške kolege: da žene nemaju novca niti smisla za ulaganje. "Mit je da žene nemaju interesa za ulaganje", tvrdi ona danas i dodaje kako financijska industrija samo nije uspjela doprijeti do žena. Nije ni čudo kada se zna da su četiri od pet financijskih savjetnika - muškarci. Financijskom branšom dominira rječnik pun izraza poput "rata" i "sporta". "Ova branša dugo nije shvaćala da je polovica stanovništva, kada je riječ o novcu, zapostavljena", kaže Kravcheck. Kada je na to ukazala svojim kolegama, oni su joj odgovorili: pa što, ionako muževi upravljaju imetkom svojih žena.

Kravcheck je stoga odlučila napustiti krug "velikih" i osnovati vlastiti start-up. Ellevest je digitalna investicijska platforma za žene na kojoj rade - žene. Ona žene savjetuje kako i u što ulagati novac i upravlja uloženim novcem u 21 investicijskoj klasi. Ono po čemu se razlikuje od drugih investicijskih tvrtki je to što je specijalizirana za žene. Tim okupljen oko Sallie Kravcheck je u tu svrhu morao "izmisliti" potpuno novi koncept. Jer žene imaju drukčije zahtjeve od muškaraca koji proizlaze isključivo iz činjenice da su žene.

Ponude skrojene po mjeri

Ellevest tako u izradi svojih ponuda uzima u obzir krivulju primanja žena koja je u pravilu niža i ranije doseže vrhunac. Kao i činjenicu da žene u pravilu naprave pauzu u svojoj karijeri zbog trudnoće i majčinstva i da u prosjeku dulje žive. Sve to se u uobičajenim ponudama ne uzima u obzir, tvrdi Kravcheck. Ali i "veliki" igrači su u međuvremenu prepoznali potencijal u ovom još neiskorištenom tržištu. BlackRock, najveća svjetska multinacionalna korporacija koja se bavi investicijskim menadžmentom, osnovala je odsjek koji istražuje investicijski obrazac ponašanja žena. Kao i konkurent BlackRocka, korporacija Fidelity Investment. Alexandra Taussig tamo je zamjenica voditeljice odsjeka "Žene i investicije". Ona kaže da se žene ne razlikuju samo u svojim zahtjevima od muškaraca, nego općenito u svom odnosu prema novcu i investicijama. Najviše se te razlike vide u spremnosti na rizik.

Kajanga Kulatunga vodi odjel "Behavioral Investing" u australskoj tvrtci "nab asset managment". On je u jednoj studiji istraživao postoje li anatomske razlike u mozgu koje bi ukazale na različiti odnos prema investicijama. I tvrdi kako su doista "u glavama" žena i muškaraca aktivna različita područja: "Zbog toga muškarci ulaze u veće rizike nego žene." To i nije neka iznenađujuća spoznaja, ona odgovara postojećim klišejima.

Kravcheck, Taussig i Kulatunga su međutim složni u ocjeni da, između ostalog, ta osobina žene čini boljim investitorima. A potvrdu te svoje teze nalaze u brojkama: kad žene ulažu novac, u tome su uspješne - uspješnije od muškaraca. Platforma za obradu podataka Openfolio redovito prati uspjeh američkih investitora. I na njoj se može naći podatak da su žene 2016. godine po treći put zaredom nadmašile muške investitore. Zabilježile su višu renditu i manje gubitke.

Žene podcjenjuju same sebe

Da su žene bolji investitori, međutim, očito nikome nije poznato, a najmanje njima samima. Do tog zaključka je Alexandra Taussig došla u studiji koju je provela među klijentima svoje korporacije. "Pitali smo ih tko su bolji investitori, muškarci ili žene?" U samo 9 posto slučajeva je odgovor glasio: žene. 42 posto ispitanika je odgovorilo: muškarci.

I same žene vjeruju u ovaj mit. Zato podcjenjuju same sebe i ne usuđuju se preuzeti odgovornost nego je prebacuju na supruga. I muškarci i žene tako postaju žrtve starih mitova, kaže Kravcheck. Žene, vjeruje se, nisu dobre u matematici, morale bi biti bolje financijski obrazovane. "Sve su to samo prazne priče, jer svi, pa tako i muškarci, trebaju biti bolje financijski obrazovani." Mušakarcima je, nastavlja Kravcheck, jednostavno svejedno, oni investiraju i onda ako sve ne razumiju.

Zato kod žena novac obično leži na računu i tako predstavlja mrtvi kapital. Kravcheck to potkrepljuje brojkama: "Ako neka žena zarađuje 85.000 dolara godišnje, može, prema procjenama stručnjaka, 20 posto ostaviti na stranu. Ako taj novac ostavi da leži na računu, svaki dan može izgubiti 100 dolara - svaki dan svog radnog vijeka."

Time ne izmiče novac samo pojedinim ženama, nego i investicijskim tvrtkama poput Fidelityja. Zbog toga oni žele kod žena pobuditi interes za investiranjem. Stručnjaci ukazuju da bi to bilo dobro i za ekonomiju pojedinih zemalja.

Piše: Sophie Schimansky/DW
21.06.2017. 08:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh