« Ekosfera
objavljeno prije 14 godina
EUROPSKO SELO RODA

Jeste li čuli za Čigoć?

Svake godine, posljednje subote mjeseca lipnja, u Čigoću se održava velika proslava Dana roda, s bogatim kulturnim, rekreativnim, zabavnim i gastronomskim sadržajima

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Željko Mužević/EPEHA/Cropix)
Više o

rode

,

proslava

,

Čigoč

,

Psihofarmakoterapija

Malo selo Čigoć koje se nalazi u parku prirode Lonjsko polje, godine 1994. Europska zaklade Euronatur proglasila je prvim Europskim selom roda. Zbog iznimno pogodnih prirodnih uvjeta gotovo na svakoj kući ili štali gnijezda svijaju bijele rode, te je njih više nego ljudi, navode u Parku prirode Lonjsko polje. Naime, ističu, u 45 aktivnih gnijezda prebiva više od 200 roda, a u sedamdesetak kuća tek oko 120 mještana, što rječito govori o skladnu odnosu čovjeka i prirode na ovim prostorima. U Čigoću se može promatrati ponašanje bijele rode iz velike blizine, čuti kako međusobno komuniciraju klepetanjem kljunova, vidjeti roditelje kako krilima štite svoje mlade od prejakoga sunca ili borbu mladunaca za kakav ukusni zalogaj, navode u Parku prirode Lonjsko polje.

Na proslavi Dana sela Čigoć - Europskog sela roda, predsjednica Odbora za zaštitu okoliša Hrvatskog sabora Marijana Petir izvijestila je o provedbi pilot projekta "Bijela roda" koji je ostvaren na njezinu inicijativu suradnjom županijskih javnih ustanova za zaštićene prirodne vrijednosti u Sisačko-moslavačkoj, Brodsko-posavskoj i Zagrebačkoj županiji te uz financijsku podršku Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost s ukupnim iznosom od 425.600 kuna donacijskih sredstava za 608 gnijezda roda u te tri županije.

Radi se o projektu promicanja biološke raznolikosti, osebujne turističke ponude, ali i očuvanju sela i prostora kojim se stanovnicima u zaštićenim područjima na čijim se krovovima gnijezde rode daje godišnja novčana naknada za očuvanje prostora i biološke raznolikosti u visini od 700 kuna po gnijezdu roda.

Petir je podsjetila da se krovišta na kojima se nalaze gnijezda roda trebaju obnavljati svakih 10 godina za što je vlasnicima kuća potrebno 15.000 kuna, pa im se godišnjim iznosom od 700 kuna po gnijezdu uz pomoć Fonda za zaštitu okoliša osigurava polovica potrebnog iznosa, a što je za lokalno stanovništvo velika pomoć.

Pokrenuta je i inicijativa za nastavak tog projekta i njegovo proširenje na sve kontinentalne županije u Hrvatskoj, a što je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost financijski podržao. (hina/metro-portal)

26.06.2010. 18:27:54
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh