« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 6 mjeseci

Mila Jelavić: Sve više prijava o povredama dječjih prava

Pravobraniteljica zgrožena medijskim izvještavanjem

Više o

dječja prava

,

pravobranitelj za djecu

Pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić na tribini u Splitu o kršenju prava djece rekla je kako je njezin ured u prošloj godini zaprimio 1700 prijava o povredi i kršenju dječjih prava, što je za čak 63 posto više u odnosu na 2006. godinu, kada je bilo 1059 prijava.

- Time ne želim kazati da je porastao broj povreda dječjih prava, nego broj prijava uredu, a to znači da su se regionalni uredi u Splitu, Rijeci i Osijeku pokazali kao dostupna mjesta do kojih se lakše dolazi. Ti su uredi donijeli veliko olakšanje onima koji su prije morali dolaziti u Zagreb da bi prijavili takve slučajeve - rekla je Jelavić.

Pravobraniteljica je ponovila kako je zgrožena načinom na koji mediji izvješćuju o samoubojstvima i pokušajima samoubojstva djece i mladih.

- Ovo što se zadnjih dana događa, način na koji mediji izvješćuju, otkrivanje podataka i identiteta djece i nagađanja o razlozima, uistinu nije nešto čime bi se mogli ponositi.

Informacije moraju postojati, ali s aspekta poštivanja svakog djeteta, njegova dostojanstva i pijeteta prema žrtvi - kazala je Jelavić, dodavši kako način izvješćivanja može imati dalekosežne posljedice za djecu. (Hina) 

07.03.2008. 01:43:27
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh