« Svijet
objavljeno prije 6 godina i 7 mjeseci
KOMENTAR

Jeftino odustajanje od Schengena

Naravno da će granice u šengenskom prostoru ostati otvorene. Ali i dalje se strogo kontrolira. Tako Europska unija lakomisleno odustaje od jednog od svojih temeljnih načela, smatra Catherine Martens

Kakvo je stanje sa Schengenom?
Kakvo je stanje sa Schengenom? (Arhiva)
Više o

Schengen

,

odustajanje

Ne smeta. Malo kontrole se neće ni primijetiti. A rampi ionako nema - zašto se onda uzrujavati oko najnovije odluke Bruxellesa da pojača kontrole na granicama.

Ipak smeta! Odlukom o nastavljanju kontrola koje su zapravo ukinute prije 25 godina, Europska komisija je napravila sebi medvjeđu uslugu. Ona je tako pokleknula pred difuznim osjećajem straha u mnogim državama-članicama. Pred Orbanovom Europom i, da, pred Njemačkom, u kojoj se pojavio nov zastupnički klub desničarskih ekstremista.

Pravila EU po nahođenju

Junckerova komisija je odobrila članicama šengenskog prostora da i u naredne tri godine svojoj potrebi za sigurnošću daju oduška na svojim granicama. Već prema tome što kome kod kuće - u Budimpešti, Parizu ili Kopenhagenu - izgleda oportuno. „Ozbiljne prijetnje javnom redu ili unutarnjoj sigurnosti", srećom, više nisu osnova za granične kontrole. Ali „terorističku prijetnju", dragi Bruxellese, morate - molim - ostaviti na snazi.

Lakomisleno odustajanje od jedne važne ideje

Ispunjenje te želje država-članica dvostruko je škakljivo: Bruxelles je postojećim populističkim centrifugalnim snagama tek sada dao krila. Jer, on sugerira: u pravu ste! To ne možemo drukčije riješiti (to s teroristima i to s izbjeglicama). Isto tako škakljivo: izuzetke proglasiti za pravilo. Što duže bude potrajalo izvanredno stanje, što duže ne bude nikakvih incidenata, tim više će se insistirati da samo neka se tako nastavi. Što će reći, izlazak iz izuzetka će biti sve teži, a povratak općevažećem šengenskom prostoru će biti jednak sigurnosnom riziku. Specijalan slučaj bi postao normalan slučaj. Schengen - dugoročno ništa više od mrtvog slova na papiru.

Ipak smeta! Ne zato što će se za europske građane tako nerazmjerno promijeniti svakodnevica. Taman posla! Ovdje je u pitanju cjelina oko koje se treba potruditi. Slobodne granice su dio plemenitih temelja Unije, kojima se Bruxelles lakomisleno poigrava.

Ako Komisija EU-a prodaje Schengen u bescjenje, tim jeftinije može i velikodušno otvoriti šengenski prostor za Rumunjsku i Bugarsku. Hej, točno je da smo uplašeni, ali sada nam se u tome možete i vi pridružiti! No, izbor trenutka je nadasve upitan. Schengen-Light za europske populiste, brzi ustupci Višegradskim državama: Bruxelles dijeli tablete za smirenje umjesto uvjerenja. Za više od toga bila bi potrebna hrabrost, ali nje nema.

Piše: Catherine Martens/DW
30.09.2017. 08:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh