« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 8 godina i 7 mjeseci
MA DA?!

Jedite šunku, slaninu i kobasice, ali i ove stvari i rizik od raka crijeva će se smanjiti

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) potvrdila je da slanina, šunka i kobasica - povećavaju rizik od obolijevanja od raka

Ne dajte se smesti
Ne dajte se smesti (Shutterstock)
Više o

kobasice

,

slanina

,

šunka

,

suhomesnati proizvodi

Stigla je i službena potvrda informacije koja je ovih dana uznemirila brojne konzumente sušenih mesnih proizvoda. Svjetska zdravstvena organizacija potvrdila je da slanina, šunka i kobasica - povećavaju rizik od obolijevanja od raka

No, da baš treba staviti paničan naslov i ne treba, jer su brojke zapravo ovakve - 50 grama sušenog mesa dnevno povećava šansu za razvoj debelog crijeva za 18 posto. Znači, svaki dan prosječan sendvič ... Rizik od raka povećava se s povećanjem unosa te vrste mesa.

Sad dolazimo do najupitnijeg dijela izvješća - crveno meso je samo po sebi "vjerojatno kancerogeno", no za to baš i nema nekih dokaza?!

Da bi oprali ovu priličnu nebulozu, ekipica iz WHO-a raspisala se o zdravstvenim prednostima crvenog mesa, pa opet ponovila da se ipak radi o "vjerojatno kancerogenoj" namirnici.

Moramo priznati da smo od tako renomirane institucije očekivali malo konkretnije podatke i malo više stila u izvještavanju, jer proglasiti cijelu grupu namirnica "vjerojatno kancerogenim" definitivno ne spada u ozbiljno i promišljeno objavljivanje informacija.

Prema tome, pozabavite se načinima kako smanjiti rizik od raka crijeva:

- kava dokazano smanjuje rizik od raka crijeva
- jedna jabuka dnevno smanjue rizik od raka crijeva, a više od jedne za čak 50%
- jedan aspirin dnevno smanjuje 

Prema Svjetskoj organizaciji za istraživanje raka, rizik od raka se može smanjiti za 30 do 40 posto samo malim promjenama poput uzimanja više voća i povrća, redovitog vježbanja i kontrole težine.

26.10.2015. 18:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh