Jedite šunku, slaninu i kobasice, ali i ove stvari i rizik od raka crijeva će se smanjiti
Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) potvrdila je da slanina, šunka i kobasica - povećavaju rizik od obolijevanja od raka
Stigla je i službena potvrda informacije koja je ovih dana uznemirila brojne konzumente sušenih mesnih proizvoda. Svjetska zdravstvena organizacija potvrdila je da slanina, šunka i kobasica - povećavaju rizik od obolijevanja od raka
No, da baš treba staviti paničan naslov i ne treba, jer su brojke zapravo ovakve - 50 grama sušenog mesa dnevno povećava šansu za razvoj debelog crijeva za 18 posto. Znači, svaki dan prosječan sendvič ... Rizik od raka povećava se s povećanjem unosa te vrste mesa.
Sad dolazimo do najupitnijeg dijela izvješća - crveno meso je samo po sebi "vjerojatno kancerogeno", no za to baš i nema nekih dokaza?!
Da bi oprali ovu priličnu nebulozu, ekipica iz WHO-a raspisala se o zdravstvenim prednostima crvenog mesa, pa opet ponovila da se ipak radi o "vjerojatno kancerogenoj" namirnici.
Moramo priznati da smo od tako renomirane institucije očekivali malo konkretnije podatke i malo više stila u izvještavanju, jer proglasiti cijelu grupu namirnica "vjerojatno kancerogenim" definitivno ne spada u ozbiljno i promišljeno objavljivanje informacija.
Prema tome, pozabavite se načinima kako smanjiti rizik od raka crijeva:
- kava dokazano smanjuje rizik od raka crijeva
- jedna jabuka dnevno smanjue rizik od raka crijeva, a više od jedne za čak 50%
- jedan aspirin dnevno smanjuje
Prema Svjetskoj organizaciji za istraživanje raka, rizik od raka se može smanjiti za 30 do 40 posto samo malim promjenama poput uzimanja više voća i povrća, redovitog vježbanja i kontrole težine.
Novi komentar