« Ekosfera
objavljeno prije 13 godina i 4 mjeseca
PC ŠTEDNJA

Je li vaše računalo energetski učinkovito?

Namjestite energetske postavke svojeg računala tako da troši najmanje energije; za to vam je potrebno nekoliko minuta

Je li vaše računalo energetski učinkovito?
Je li vaše računalo energetski učinkovito? (Deviantart)
Više o

energija

,

računala

,

učinkovitost

,

hibernacija

,

kompjuter

,

screensaver

Danas gotovo da i nema računala koje nema specifične postavke za uštedu energije. No isto tako malo tko od nas s uopće bakće njima. Iz nekog razlog nikako se ne možemo natjerati da ih uskladimo s načinom korištenja računala, nikad "nemamo vremena" ili nam se jednostavno "ne da" ili ćemo se time pozabaviti u slobodnim trenucima. No budimo iskreni, naši slobodni trenuci troše se na Facebook i na chatanje i na tračeve i na mailove i na igrice i tako dalje i tako dalje, što je sasvim u redu, ali evo zašto bismo trebali malo pažnje posvetiti i energetskoj učinkovitosti samoga računala koje nam pruža sva ta zadovoljstva.

Hibernacija. Nema tog čovjeka koji se tijekom hladnih zimskih mjeseci nije poželio sklupčati poput medvjeda u brlogu i hibernirati do proljeća. Pa vaše računalo se osjeća  isto. Dopustite mu da malo počine dok vi pijete kavu ili ste na gablecu ili ste se zadržali u hodniku sa suradnicima na trač-partyju...

Otiđite u postavke računala za potrošnju energije koje se nalaze na upravljačkoj ploči (Control Panel - Power Options), namjestite stavke tako da ekran računala i tvrdi disk "idu na spavanje" nakon 10 ili 15 minuta vaše neaktivnosti.

Screensaver (čuvar zaslona) - veliki potrošač. Screensaveri su zaostaci s početaka ere takozvanih "tube monitora" s gigantskim kućištima koji podsjećaju na stare televizore. današnjim monitorima screensaveri uopće nisu potrebni, a vjerovali ili ne, ako ih koristite, imajte na umu da trošite više energije nego je potrebno. Screensaveri troše puno više energije nego to kad namjestite postavke da se monitor nakon nekoliko minuta neaktivnosti zatamni. opet, u postavkama za potrošnju energije pronaći ćete opciju za zatamnjenje zaslona monitora. Namjestite ga da se zatamni nakon pet minuta neaktivnosti.

Ublažite osvjetljenje. Zbog maksimalno osvijetljenog zaslona monitor troši dvostruko više energije nego kad su postavke namještene na minimum. neka monitor ne bude jako osvijetljen, prilagođavajte svjetlo kako se mijenja svjetlo u prostoriji. Na primjer, ako radite u uredu koji je osvijetljen dnevnim svjetlom tijekom većine dana, nema potrebe da vam monitor blješti sve vrijeme.

Pametni lopovi. Elektronička naprava koja, laički rečeno, ima više utičnica popularno nazvana "lopov", sjajna je stvar. Ali najbolji lopov je onaj koji ima sposobnost automatskog isključivanja struje za potrošače koji nisu aktivni. Njih možete pronaći u boljim trgovinama elektroničke opreme ili preko interneta. Sve što je automatski dobro je jer vi ćete imati manje toga za pamtiti i obaviti.

Birajte mudro. Ako želite saznati koja su računala i ostala elektronička oprema najbolji u smislu uštede energije, bez manjkavosti u općoj kvaliteti, to možete saznati ovdje.

25.02.2011. 18:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh