« Lifestlye MODA&STIL
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
ŠOKANTNI NALAZI

Perete li odjeću koju ste tek kupili?

Potpuno nova odjeća iz prodavaonice nije čista i može uzrokovati razne infekcije

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Dreamstime)
Više o

shopping

,

mikrobi

,

nova odjeća

Naučilii smo prati ruke nakon obavljanja nužde, pri dolasku kući te prije obroka, ali novu odjeću velikodušno puštamo u svoje domove i na svoja tijela.

"Perete li odjeću koju ste tek kupili?", pita voditelj ABC Newsa i dodaje: "Većina na ovo pitanje odgovara negativno pa smo odlučili provesti istraživanje i utvrditi što se sve skriva u tek kupljenim odjevnim predmetima."

Ukupno 14 komada odjeće, od donjeg rublja do jakni, kupljeno je u tri različita dućana i podvrgnuto laboratorijskom testiranju. Rezultati su vrlo šokantni - na svim odjevnim predmetima su pronađeni mikrobi koji inače pripadaju intimnim dijelovima tijela.

Direktor za mikrobiologiju i imunologiju sa Sveučilišta New York koji je provodio analizu objašnjava: "Ukoliko ne operete novu odjeću prije nošenja, to vam je kao da, na primjer, dirate nekoga ispod pazuha. U većini slučajeva vam se neće ništa dogoditi, ali infekcije su uvijek moguće."

Mikrobi se na odjeći mogu zadržati tjednima pa čak i mjesecima. Pritom se s odjeće prenose na tijelo osobe koja ju nosi, a zatim šire dalje što može dovesti do neugodnih zaraza.

Neke od pronađenih bakterija uobičajeno se nalaze na koži, dok druge pripadaju isključivo fekalijama, nosu i ustima. Područja s najviše bakterija su ona ispod pazuha i u blizini spolnih organa i stražnjice.

Odjeća je „inficirana" iz dva razloga. Prvo, pojedini potrošači kupuju i kratko nose odjevne predmete nakon čega ih vraćaju u prodavaonicu, a odjeću koja je vraćena trgovac brže-bolje vraća na policu kako bi je što prije prodao. S druge strane nikad se ne zna tko je sve isprobao određeni odjevni predmet.

"Kad ljudi vide da na majici još postoji etiketa, pretpostavljaju da je riječ o sasvim novom predmetu. Međutim, ne možete ni pretpostaviti gdje je ta majica prije bila i tko ju je sve nosio", upozorava Tory Klaubo Patrick, bivša menadžerica maloprodaje

08.01.2010. 07:16:17
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh