« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
ZLOPORABA OVLASTI

Je li Neven Jurica trošio državni novac u privatne svrhe?

Jurica će se sutra očitovati o USKOK-ovim optužbama da 2007. i 2008. za privatne svrhe potrošio najmanje 677.000 kuna državnog novca

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Cropix)
Više o

Neven Jurica

,

novac

,

zloporaba položaja

,

optužba

Bivši veleposlanik u Washingtonu i stalni predstavnik pri UN-u, koji je u srpnju prošle godine osobno zatražio razrješenje, optužen je za zloporabu položaja i ovlasti jer se kreditnim karticama i novcem diplomatske misije koristio za osobne potrebe i plaćanje raznih privatnih računa.

Pripremno ročište na kojem će se očitovati o tome osjeća li se krivim vodit će, zatvoreno za javnost, sudac Ivan Turudić, koji će na kraju odrediti datum početka suđenja.

Predstavnik USKOK-a podastrijet će dokaze koji potvrđuju optužnicu, a može predložiti i kaznu. Stranke će nakon toga obrazložiti dokazne prijedloge koje namjeravaju izvesti na suđenju. Na samom suđenju ne smiju se izvesti dokazi za koje su stranke znale, ali ih, bez opravdanog razloga, nisu predložile na pripremnom ročištu.

Juričin branitelj Ante Madunić izjavio je kako se obrana slaže s ispitivanjem nekolicine USKOK-ovih svjedoka, među kojima su i djelatnice veleposlanstva u Washingtonu.

Madunić smatra da će obrana dokazati kako bivši diplomat nije imao nikakve namjere oštetiti državu, čemu u prilog, kako je rekao, ide i činjenica da je Jurica i prije nego što je protiv njega podnesena kaznena prijava vratio potrošeni novac, te čak "preplatio" 21.000 američkih dolara koje mu je vratilo Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija (MVPEI).

USKOK Juricu tereti i da je pokušao prikriti trošenje novca za privatne potrebe, i to tako što je lažirao troškove reprezentacije te je krivotvorenu dokumentaciju dostavljao tome ministarstvu.

Optužnica protiv Jurice podignuta je krajem studenoga prošle godine, poslije gotovo petomjesečne istrage, pokrenute pošto je Kontrolna služba MVPEI-ja protiv njega podnijela kaznenu prijavu zbog nepravilnosti u poslovanju Stalne misije pri UN-u.

Jurica je nakon toga sam tražio razrješenje, što je krajem srpnja jednoglasno podupro saborski Odbor za vanjsku politiku predloživši tadašnjem predsjedniku Stjepanu Mesiću njegovo razrješenje. Mesić je nekoliko puta javno izrazio nezadovoljstvo njegovim radom, a početkom rujna ga je i opozvao s dužnosti. (hina/metro-portal)

02.03.2010. 17:23:33
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh