« Zagreb
objavljeno prije 6 godina i 8 mjeseci
DAZ

Javni prostor je javni interes

U slučaju recentnih najava uređivanja poteza od Branimirove tržnice preko Trga žrtava fašizma do Trga burze, smatramo da se ovdje također radi o zaobilaženju javnog arhitektonskog i urbanističkog natječaja

Kakve će bolesne ideje Bandić pokušati progurati
Kakve će bolesne ideje Bandić pokušati progurati (Arhiva)
Više o

javni prostor

,

javni interes

,

Branimirova tržnica

,

park Savica

Reakcija Društva arhitekata Zagreba na projekt uređenja parka na Savici i natpise u medijima o najavljenom uređenju poteza od Branimirove tržnice preko Trga žrtava fašizma do Trga burze prilično je izravna i oštra, pa je prenosimo u cijelosti:

Javni prostor ne smije se mijenjati niti uređivati bez javnih rasprava i javnih arhitektonsko-urbanističkih i krajobraznih natječaja, a informiranje i participacija građana su obavezni. Sve drugo nedemokratska je praksa s dugoročno štetnim posljedicama, koju kao odgovorno i kompetentno društvo smatramo neprihvatljivom.

Upozoravamo na dva recentna primjera gdje su spomenute procedure zaobiđene na štetu građana i kvalitete javnog prostora grada: projekt uređenja parka na Savici i najava uređenja poteza od Branimirove tržnice preko Trga žrtava fašizma do Trga burze.

U slučaju parka na Savici grad je napravio korak unaprijed kada je odustao od gradnje crkve, izbjegavši nepotrebno stvaranje konflikta crkvenog i parkovnog sadržaja u istom prostoru. No u duhu poželjnih pristupa planiranju, participacije građana i provedbe javnog arhitektonskog i urbanističkog natječaja, grad je otišao u najmanju ruku nekoliko koraka unazad. Ako uzmemo u obzir snagu zajednice na Savici i njezinu povezanost s parkom kao trenutno najjačim simbolom aktiviranja građana za javni interes u gradu Zagrebu, izostanak informiranja o planovima uređenja parka i neuključenost građana u programiranje njegovog budućeg sadržaja predstavlja nepotreban i nedopustiv propust. Zaobilaženje javnog arhitektonskog i urbanističkog natječaja također je neprihvatljivo.

Istovremeno na Savici postoji i primjer u kojem se grad odlučio za optimalnu proceduru. Na temelju prijedloga i peticije građana, u lipnju 2016. godine proveden je arhitektonsko-urbanistički natječaj za uređenje dijela ulice Ljerke Šram u centralni javni prostor - kvartovski trg. Iako je moguće dodatno uređivati prostor parka na Savici i poboljšavati njegovu kvalitetu, Društvo arhitekata Zagreba smatra kako bi realizacija prvonagrađenog projekta za trg uz tržnicu na Savici bila korisnije ulaganje u javne prostore ove četvrti, kao i potvrda primjene ispravnih procedura.

U slučaju recentnih najava uređivanja poteza od Branimirove tržnice preko Trga žrtava fašizma do Trga burze, smatramo da se ovdje također radi o zaobilaženju javnog arhitektonskog i urbanističkog natječaja na štetu prostora i interesa građana. Podržavamo inicijativu pojedinaca i grada da se uredi prostor Branimirove tržnice i da joj se dodijeli kvalitetan sadržaj i identitet, te pozdravljamo ideju da se spomenuti potez uredi uz naglasak na kvalitetan pješački i biciklistički doživljaj. No imajući u vidu značaj prostora i povijesno urbano naslijeđe, inicijative pojedinaca trebaju ostati na razini inicijative, dok je provedba javnog arhitektonskog i urbanističkog natječaja apsolutno nužna za dobivanje najboljeg rješenja.

Smatramo da put do ispravnog rješenja vodi kroz institut javnog natječaja i uz uključivanje građana i lokalne uprave. Sve drugo dugoročno su štetne improvizacije.

Piše: DAZ
30.07.2017. 12:02:02
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh