« Hrvatska
objavljeno prije 11 godina i 11 mjeseci
DOGOVOR

Javne službe bez regresa i božićnica

Na današnjim pregovorima postignut je sporazum koji se treba potpisati u srijedu

Sindikati su popustili
Sindikati su popustili (Arhiva)
Više o

Vlada

,

sindikati

,

božićnica

,

regres

,

troškovi prijevoza

Natezanja Vlade i sindikata oko smanjenja prava zaposlenici javnih službi je, po svemu sudeći, završilo, no pobjednika ćemo tek vidjeti. Za sad je poznato da javni službenici neće dobiti regres, božićnicu i jubilarne nagrade, a djelomično ostaju i bez naknade za prijevoz.

S druge strane, u zakon se vratio dodatak za minuli staž od 0.5% po godini rada, iako je Vlada predlagala 0.3%, a sindikalci se mogu braniti pred članstvom da su na taj način očuvali plaće i cijenu rada.

Sindikati su se tijekom pregovora, po običaju, međusobno posvađali, no ipak je došlo do sporazuma. Najveća je promjena uvođenje jače discipline u isplatama, pa nema isplate gotovine bez predočenja računa za troškove.

Zaposlenici koji žive do dva kilometra od radnog mjesta nemaju pravo na naknadu za prijevoz (do sada 1 kilometar), a do 50 kilometara se pokriva u cijelosti. Od 50 do 100 kilometara udaljenosti troškove dijele zaposlenik i poslodavac, osim učitelja koji rade u više škola, no i oni moraju ispunjavati putne naloge.

Dogovor je pao i oko neisplate božićnice, ni u ovoj ni idućoj godini neće biti ni isplate regresa. Jubilarne nagrade dobit će samo radnici koji odlaze u mirovinu, a imaju 40 godina radnog staža i to četiri osnovice plaće. Dnevnica se smanjuje sa 170 na 150 kuna.

Prosvjetni dodatak, odnosno uvećanje plaće za 2,3 posto, trebao se obračunati već 1. srpnja, ali je njegova primjena odgođena do 2013. Već u rujnu počinje revizija Sporazuma o uvećanju osnovice plaće za 6 posto, tako da dogovor o tome bude napravljen prije proračuna. Sve ukupno donijet će planirane uštede od dvije milijarde kuna u iduće dvije godine.

 

06.07.2012. 19:00:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh