« Biznis
objavljeno prije 6 godina i 5 mjeseci
OPA!

Japanska tvrtka plaće će isplaćivati u bitcoinima

Ovakvim načinom rada, tvrtka pokušava promicati razumijevanje kriptovalute

Plaćica na struju...
Plaćica na struju... (Pixabay)
Više o

plaća

,

bitcoin

Japanska tvrtka svojim će zaposlenicima plaće početi isplaćivati u bitcoinima kako bi se među zaposlenicima razvilo bolje razumijevanje virtualne valute.

Bitcoin je digitalni novac, stvoren i čuvan elektronički, što znači da ne postoji u fizičkom obliku. Proizvode ljudi iz cijelog svijeta pomoću računala i koristeći software koji rješava matematičke probleme. On je prvi primjer takozvane kriptovalute.

Tvrtka GMO Internet koja upravlja online tvrtkama koje se bave financijama, internetskim oglašavanjem i internetskom infrastrukturom, isplaćivat će svojim zaposlenicima od veljače iduće godine do 100 000 yena (850 eura) mjesečno u bitcoinima.

Glasnogovornik tvrtke tvrdi da zaposlenici nisu dužni prihvatiti ovakvu vrstu isplaćivanja plaće, no iz tvrtke se nadaju da ipak hoće. Cilj takvog načina rada je razumijevanje kriptovaluta, a u upravi vjeruju da se to najbolje može naučiti upravo korištenjem bitcoina.

Ovu mogućnost moći će iskoristiti 4 000 zaposlenika GMO grupe u Japanu. Tvrtka je započela s razmjenom bitcoina u svibnju, a sljedeći će se mjesec pridružiti grupi "Bitcoin mining" - grupi tvrtki koje imaju pravo primati Bitcoine kao nagradu za pomoć u očuvanju sigurnosti Mreže.

Vrijednost kriptovalute u svijetu jako je porasla, skočivši s vrijednosti od 1 000 dolara, koliko je jedan bitcoin vrijedio u siječnju, do 17 000 dolara, koliko vrijedi danas.

Piše: Andrea Holi
15.12.2017. 11:31:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh