« Ekosfera
objavljeno prije 12 godina i 7 mjeseci
OSAM MJESECI NAKON KATASTROFE

Japanci dopustili novinarima ulaz u Fukushimu

"Vjerujem da je postrojenje stabilizirano do razine da stanovnici okolnih zajednica mogu živjeti bez straha" rekao je ravnatelj postrojenja Yoshida

Fotografija vijesti
Više o

nuklearna katastrofa

,

tsunami Japan

,

Fukushima Daiichi

Prvi puta otkako je teško oštećena u potresu i tsunamiju u ožujku ove godine, japanska je vlada dopustila novinarima ulazak u nuklearnu elektranu Fukushimu, prenosi Hina.

Tri reaktora u Fukushimi su se rastopila nakon što je tsunami u ožujku oštetio sustave za hlađenje, a obilazak je organiziran kako bi se pokazalo da stanje u postrojenje postupno stavlja pod nadzor. Vlasti su ranije odbijale zahtjeve novinara s obrazloženjem da su razine radioaktivnosti previsoke te da bi posjet mogao omesti operacije u rješavanju krize. Novinari su u subotu postrojenje obišli u potpunoj zaštitnoj odjeći.

Novinari su u Fukushimu stigli u petak i pokazan im je obližnji sportski kompleks koji se sada koristi kao baza za operaciju čišćenja. U subotu im je pokazano sama elektrana i njezina okolica i mogli su napraviti prve fotografije unutar oštećenog postrojenja.

Novinare je pratio ravnatelj postrojenja Masao Yoshida koji je opisao teške uvjete nakon tsunamija. "U prvom tjednu odmah nakon nesreće nekoliko sam puta pomislio da ću umrijeti", rekao je. Yoshida je, međutim, sugerirao i da je stanje sada mnogo bolje. "Vjerujem da je postrojenje stabilizirano do razine da stanovnici okolnih zajednica mogu živjeti bez straha. No za radnike unutar kompleksa uvjeti su još uvijek vrlo teški", rekao je.

Goshi Hosono, ministar u vladi zadužen za operaciju čišćenja, također je sudjelovao u obilasku i održao govor radnicima u postrojenju pohvalivši ih za ostvareni napredak. "Svaki puta kada se vratim osjećam da su se uvjeti poboljšali. To je zahvaljujući vašem teškom radu", rekao je.

12.11.2011. 19:14:40
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh