« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
SLOVENIJA

Janšina popularnost raste dok Pahorova pada

Analitičari i novinari ocjenjuju kako se radi o posljedici teške gospodarske situacije, ali neki smatraju i da Pahor nema liderskih sposobnosti

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Slovenija

,

Janez Janša

,

Borut Pahor

,

Slovenska demokratska stranka

Kad bi u Sloveniji iduće nedjelje bili održani prijevremeni izbori, stranka Socijalnih demokrata (SD) premijera Boruta Pahora osvojila bi manje glasova od Slovenske demokratske stranke (SDS) bivšeg premijera Janeza Janše. Uz to, Pahor je po popularnosti među domaćim političarima pao na sedmo mjesto, pokazala je anketa koju je u nedjelju objavila televizijska postaja POP-TV.

U emisiji "Televizijski klub" u kojem nedjeljom za tu tv-postaju aktualne događaje ocjenjuju novinari i analitičari, većina njih spomenute je takvu trenutačnu premijerovu poziciju nazvala posljedicom teške gospodarske situacije, a neki misle da Pahor nema "liderskih sposobnosti" koje bi bile potrebne za vođenje vlade u teškom razdoblju, te za poduzimanje energičnih mjera.

"Osnovni problem Pahora je da on nema liderske čvrstine i ne zna se nositi sa situacijom", rekla je analitičarka Marta Kos, dodajući da Pahor kao premijer ne zna iskoristiti znanje i potencijal stručnjaka koji postoje u njegovoj vladi, te vanjskih savjetnika koji imaju rješenja.

Nekadašnji glavni urednik "Dela" Danilo Slivnik izjavio je da je Pahorova vlada prva vlada ljevice koja se našla u situaciji ekonomske krize u novim uvjetima, nakon ulaska Slovenije u Europsku uniju i područje eura.

Za razliku od prijašnjih vlada lijevog centra, ona više nema suverene ekonomske instrumente, pa ne može stimulirati izvoz posebnim mjerama ili djelovati na tečaj valute, no niti onim mjerama koje ima na raspolaganju ne zna se koristiti kako treba, ocjena je Slivnika. (hina/metro-portal)

24.01.2010. 22:47:48
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh