« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 5 mjeseci
washington:

Jandroković o odnosima Hrvatske i SAD-a s američkim senatorima

Razgovaralo se o poboljšanju gospodarske suradnje te mogućem posjetu američkih kongresnika i senatora Hrvatskoj

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Goran Mehkek/Cropix )
Više o

Barack Obama

,

Gordan Jandroković

,

Mark Begich

,

Mario Dragun

,

amrički senatori

,

George Voinovich

,

Howard Berman

,

Elizabeth Sherwood-Randall

Hrvatski ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković, koji boravi u službenom posjetu SAD-u, susreo se u srijedu u Washingtonu s više američkih senatora, te s predsjednikom Odbora za vanjsku politiku Predstavničkog doma Kongresa i s kongresnicima koji su članovi Hrvatskog kongresnog kluba.

"U svim je razgovorima izražena potvrda izrazito prijateljskim i partnerskim odnosima SAD-a i Hrvatske, te velika potpora ulasku Hrvatske u Europsku uniju", kazao je nakon Jandrokovićevih susreta na Capitol Hillu, glasnogovornik MVPEI-a Mario Dragun.

Jandroković je razgovarao s demokratskim senatorom s Aljaske Markom Begichem, koji je hrvatskog podrijetla, te s republikanskim senatorom iz Ohia Georgeom Voinovichem, koji je slovensko-srpskog podrijetla i od utjecaja na formiranje američke politike prema jugoistočnoj Europi.

Hrvatski se ministar također susreo s predsjednikom Odbora za vanjsku politiku Zastupničkog doma Kongresa Howardom Bermanom.

Jandroković je zahvalio sugovornicima na potpori koju kontinuirano pružaju Hrvatskoj u svim vitalnim područjima, od članstva u NATO-u, do procesa pristupanja EU-u, kao i u pitanjima regionalne suradnje.

Također je zatražio njihovu potporu za ulazak Hrvatske u program ukidanja američkih viza, za koji je s hrvatske strane ispunjene većina postavljenih uvjeta, poput programa biometrijskih putovnica, izuzev sadašnje stope odbijanja viza koja je iznad tri posto.

Na susretima je bilo riječi o daljnjem unaprijeđenju gospodarske suradnje te mogućem posjetu izaslanstva američkih kongresnika i senatora Hrvatskoj.

Hrvatska je saveznik i partner SAD-a ne samo u jugoistočnoj Europi, nego i globalno, rekao je Jandroković te podsjetio na hrvatsko sudjelovanje u 15 međunarodnih mirovnih misija, posebno istaknuvši misiju NATO-a u Afganistanu i hrvatsku potporu novoj afganistanskoj strategiji predsjednika Baracka Obame.

Šef hrvatske diplomacije također je izrazio potporu inicijativi SAD-a i EUa- za ustavne primjene u BiH, koje bi omogućile jednakopravnost sva tri konstitutivna naroda. Jačanje stabilnosti BiH sugovornici su ocijenili važnim za stabilnost regije u cjelini.

Ministar Jandroković u srijedu se u Washingtonu sastao i s višom direktoricom za europska pitanja Vijeća za nacionalnu sigurnost i posebnom savjetnicom predsjednika Obame, Elizabeth Sherwood-Randall.

U razgovoru je izraženo obostrano zadovoljstvo s odličnim, prijateljskim i partnerskim odnosima Hrvatske i SAD-a, te izraženo uvjerenje u njihovo daljnje jačanje, naveo je glasnogovornik MVPEI-a. (hina/metro-portal)

10.12.2009. 06:22:17
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh