« Hrvatska
objavljeno prije 12 godina i 3 mjeseca
STAV MINISTRA

Jakovina: Nećemo pristati na ucjene prosvjednika

"Ono što smo obećali ćemo i ispuniti, ali obećavati intervencije i pristajati na pritiske je nešto što ova Vlada i ja nećemo i ne želimo napraviti", rekao je Tihomir Jakovina, ministar poljoprivrede

Fotografija vijesti
Više o

Vlada

,

mlijeko

,

prosvjedi

,

prosvjed mljekara

,

Tihomir Jakovina

,

ministar poljoprivrede

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina danas je u Splitu izjavio kako Vlada neće pristati na ucjene prosvjednika te da se nada kako će razum prevladati, a proizvođači mlijeka vidjeti kako se pritiskom ne može ostvariti nešto što nije realno, javlja Hina.

"Ono što smo obećali ćemo i ispuniti, a to su poticaji, reformske promjene i projekti u poljoprivredi, ali obećavati intervencije i pristajati na pritiske je nešto što ova Vlada i ja nećemo i ne želimo napraviti", istaknuo je ministar Jakovina odgovarajući na novinarska pitanja.

Naglasio je da je nužan dogovor u kojem sudjeluju i predstavnici udruga i mljekara, ali je pri tomu izrazio i žaljenje što, kako je rekao, "jedan dio to ne želi, nego želi radikalizaciju i prosvjede i oni snose odgovornost za svoj postupak". Kako je rekao,"metodom ulice neće se doći do konačnog rješenja."

Po tumačenju ministra Jakovine, model koji je prošli tjedan ispregovaran u vezi s mlijekom pruža mogućnost za kvalitetan kompromis, a u idućih devedeset dana će se vidjeti koliko je model održiv. Objasnio je kako je dogovoren „model" a ne fiksna cijena mlijeka, te da je taj model dogovoren po modelu u pet eurupskih zemalja tako što se uzeo tromjesečni prosjek cijene mlijeka za rujan, listopad i studeni 2011. pomnožen s prosjekom eura čija se vrijednost iz mjeseca u mjesec mijenjala.

„Po tom modelu došli smo cijene od 2,43 kune, ali to je samo orijentacijska cijena. Nismo htjeli fiksirati cijenu kako proizvođači ne bi bili u nepovoljnom položaju iduća tri mjeseca, kazao je ministar Jakovina. Podsjetio je kako je prosječna cijena milijeka tijekom cijele prošle godine bila 2,51 kunu a da je u prosincu iznosila 2,66 kuna.

Na upit zašto se govori da je problem s mlijekom „politički problem", ministar Jakovina je rekao kako je on samo rekao da je, nažalost, dijelom motiviran i iz političkih razloga.

Na upit kako komentira optužbu jednog poljoprivrednika da je on osobno uzeo poticaj za voćnjak, ministar je kazao kako su to insinuacije koje nemaju veze s njim.

Odbacio je tvrdnju da će zbog krize u poljoprivredi propasti pojedine regije, npr Slavonija.

„Trebamo se potruditi da nijedna regija ne propadne, ali ne tako da pojedine sektore u agraru spašavamo državnim intervencijama, jer su takve intervencije dugoročno neodrižive, pogotovo kada uđemo u EU gdje tržište određuje tko može opstati", kazao je ministar.

Jakovina je također rekao kako će sadašnja Vlada tijekom ove godine platiti sve prošlogodišnje obveze koje su nastale po zakonu o potporama.„To dosad nije bio slučaj, jer bivši ministar poljoprivrede je 2011. isplaćivao obveze po poticaju za razdoblje od 2007. do 2010. godine", rekao je Jakovina.

Ministar poljoprivrede otvorio je u Splitu tradicionalnu međunarodnu manifestaciju maslinara Mediterana "Maslina Split 2012."

25.02.2012. 16:04:10
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh