« Biznis
objavljeno prije 15 godina i 3 mjeseca
NESKLONOST RIZIKU

Jači dolar pritisnuo cijene nafte

Obnovljeni strah od rizičnih ulaganja dao je poticaja dolaru što je pritisnulo cijene nafte.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

cijena nafte

,

automobilska industrija

,

gospodarska kriza

,

jačanje dolara

,

naftna tržišta

Cijene nafte na svjetskim tržištima u ponedjeljak su se spustile ispod razine od 51 dolar za barel, nakon što je crveno svjetlo vlade u Washingtonu za planove preustroja američkih automobilskih divova poduprlo dolar i pokvarilo raspoloženje na svjetskim tržištima dionica.

Na tržištu u New Yorku cijena barela nafte oslabila je tako 1,75 dolara, na 50,63 dolara, nakon što se u petak na zatvaranju spustila za 1,96 dolara, na 52,38 dolara za barel. Na londonskom je tržištu barel sirove nafte pojeftinio 1,57 dolara, na 50,41 dolar.

Niječni odgovor američke vlade na planove preustroja posrnulih divova američke industrije automobila GM-a i Chryslera pritisnuo je raspoloženje ulagača i izazvao rasprodaje.

"Odbijanje tih planova rezultiralo je pojačanom nesklonošću riziku, što objašnjava daljnje slabljenje cijena nafte", kaže Michelle Kwek iz tvrtke Informa Global Markets u Singapuru.

Europska su tržišta dionica u ponedjeljak slijedila pad azijskih tržišta, dok su se američka usmjerila prema dolje nakon što je administracija predsjednika Barracka Obame odbila planove za preustroj GM-a i Chryslera, što je otvorilo mogućnost novih stečajeva koji bi mogli dodatno potkopati već ionako posrnulo američko gospodarstvo.

Cijene nafte porasle su od početka mjeseca 14 posto, te se, zahvaljujući rastu na tržištima dionica i smanjenim isporukama nafte slijedom smanjenja OPEC-ovog izvoza, nalaze na pragu najvećeg mjesečnog rasta od listopada 2007.

Međutim, globalno je gospodarstvo i dalje snažno zahvaćeno krizom, te analitičari dvoje oko održivosti rasta na naftnim tržištima.

"Opće prognoze potražnje, barem kratkoročno gledano, i dalje su prilično sumorne. Rast zabilježen u protekla dva tjedna možda je priveden kraju", ocjenjuje Toby Hassall, čelnik istraživanja tvrtke Commodities Warrants Australia. (hina/metro-portal)

30.03.2009. 14:52:01
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh