« Kultura
objavljeno prije 15 godina i 8 mjeseci
cenzura

Izraelci tražili povlačenje 'opasne' knjige s Interlibera

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Dragan Matić, CROPIX)
Više o

Interliber

,

Jakša Depolo

,

povlačenje knjige

,

Henry Ford

,

'International Jew'

Povučena je knjiga 'Internacionalni Židov', iako je u Frankfurtu na isti zahtjev nisu uklonili. 

Voditelj "Interlibera" Jakša Depolo, komentirajući danas slučaj povlačenja knjige "Internacionalni Židov" s iranskog štanda, rekao je da je ta knjiga bila izložena i na ovogodišnjemu sajmu u Frankfurtu, ali ondje je nisu uklonili.

Na štandu Iranskoga kulturnog centra zagrebačkog "Interlibera" do jučer poslijepodne prodavana je knjiga "International Jew" Henryja Forda. Riječ je o reprintu, u originalu objavljene dvadesetih godina prošlog stoljeća, u kojoj se Židove optužuje da posredstvom novčarskih institucija žele zavladati svijetom.

Depolo je objasnio kako je, nakon što je doznao da taj 'protužidovski pamflet' postoji na iranskome štandu, odmah zatražio da se ukloni jer to smatra nekorektnim politikantstvom, osobito prema Izraelu, koji je ovogodišnja zemlja partner "Interlibera".

Knjiga je bez ikakvih problema maknuta sa štanda jer su i predstavnici na iranskome štandu uvidjeli da je stanje ozbiljno, a izraelsko Veleposlanstvo izrazilo je zadovoljstvo što se sve riješilo na takav način, dodao je Depolo.

Podsjetio je da se isti izgred dogodio i na ovogodišnjem sajmu knjiga u Frankfurtu, gdje je Iran, uz tu knjigu, nastupio s još dvije sporne knjige, no one tada nisu bile uklonjene s objašnjenjem uprave sajma da oni nemaju pravo to učiniti. (hina/metro-portal)

14.11.2008. 14:24:49
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh