« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 5 mjeseci
bahatost

Izraelci pucali na francuski humanitarni konvoj

Izbio francusko-izraelski diplomatski izgred

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

izraelsko francuski diplomatski skandal

,

Izrael pucao po Francuzima

,

granični prijelaz Erez

,

granica Gaze i Egipta

Francusko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je u srijedu izraelskog veleposlanika, što je vrlo rijedak potez, kako bi izrazilo svoje nezadovoljstvo pošto je dan ranije izraelska vojska ispalila pucnje upozorenja na europski diplomatski konvoj na graničnom prijelazu Erezu između Gaze i Izraela.

Konvoj koji je predvodio glavni francuski konzul u Jeruzalemu Alain Remy i u kojemu su bili europski diplomati zadržan je na prijelazu Erezu "više od šest sati" kad se vraćao iz Gaze. Na konvoj su "ispaljeni hitci upozorenja s položaja izraelske vojske", rekao je glasnogovornik ministarstva Eric Chevallier.

Izraelski veleposlanik Daniel Shek primljen je u srijedu popodne. "Izraelskom veleposlaniku u Francuskoj jasno je rečeno da mi prosvjedujemo protiv toga neprihvatljiva čina", kazao je glasnogovornik.

"Upozorili smo ga i na pristup humanitarne pomoći u Gazu, jer nažalost dio humanitarne pomoći namijenjene Gazi nije mogao proći kroz jedan granični prijelaz", dodao je, govoreći o uređaju za pročišćavanje vode za piće.

Izraelska vlada izjavila je da blokada konvoja nije bile uperena izravno protiv Francuske, već je bila posljedica napada na izraelsku ophodnju. "Svi su prijelazi bili zatvoreni više sati zbog napada na izraelsku ophodnju toga dana", rekao je Yossi Levi, glasnogovornik izraelskog ministarstva vanjskih poslova. "To nije bilo upereno protiv glavnoga francuskog konzula", dodao je.

U konvoju su bili diplomati iz Nizozemske, Švicarske, Norveške, Njemačke i Švedske, kako navodi jedan diplomatski izvor.

To je prvi put da je neki izraelski veleposlanik pozvan u Quai d'Orsay zbog takva izgreda. Kako navodi izraelski diplomatski izvor, zadnji put je izraelski veleposlanik bio pozvan u francusko ministarstvo vanjskih poslova u studenome 2006., pošto su izraelski zrakoplovi nisko nadlijetali francuske vojnike u južnom Libanonu. (hina/metro-portal)

29.01.2009. 09:34:30
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh