« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
TO JE TAJ MIR

Izrael odobrio gradnju 112 stanova kraj Betlehema

Koncem prošle godine vlada je donijela odluku o prekidu gradnje, ali je ona predviđala iznimke u slučaju sigurnosnih problema, objasnili su Izraelci

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Izrael

,

Palestina

,

Zapadna obala

,

bliskoistočni mirovni proces

,

židovska naselja

Izrael je u ponedjeljak odobrio gradnju 112 stanova u naselju na okupiranoj Zapadnoj obali, unatoč moratoriju proglašenom na gradnju židovskih naselja, nekoliko sati uoči dolaska američkog potpredsjednika Joea Bidena koji treba ponovo potaknuti bliskoistočni mirovni proces.

Izraelska odluka dolazi u času kada su Palestinci nerado pristali na četveromjesečne neizravne pregovore uz posredovanje američkog izaslanika Georgea Mitchella.

Izraelski ministar za okoliš Gilad Erdan najavio je u ponedjeljak ujutro gradnju 112 stanova u naselju Beitar Ilitu, pokraj Betlehema, južno od Jeruzalema.

"Koncem prošle godine, vlada je donijela odluku o prekidu gradnje, ali je ona predviđala iznimke u slučaju sigurnosnih problema za infrastrukturu na gradilištima koja su podignuta prije tog prekida", rekao je Erdan.

Izraelska vlada je koncem studenoga proglasila desetomjesečni moratorij na gradnju novih objekata na okupiranoj Zapadnoj obali koji ne obuhvaća ni istočni Jeruzalem, ni 3.000 stanova započetih na Zapadnoj obali, ni gradnju javnih zgrada (sinagoge, škole, bolnice).

"To je slučaj s Beitar Ilitom", dodao je ministar, blizak suradnik izraelskog premijera Benjamina Netanyahua.

Glavni palestinski pregovarač Saeb Erakat osudio je odluku izraelske vlade, a glasnogovornik Palestinske samouprave predsjednika Mahmuda Abasa, Nabil Rudeina, kazao je kako je "jasno da Izrael nastavlja sabotirati mirovne napore. Američka administracija mora učiniti sve kako bi Izrael prekinuo naseljavanje na Zapadnoj obali i u istočnom Jeruzalemu".

Na izraelskoj strani, nastavak gradnje stanova osudio je glavni tajnik glavnog antikolonizacijskog pokreta Mir sada, Yariv Oppenheimer: "Vlada mora shvatiti da ovakve odluke samo odgađaju rješenje o dvjema državama za (izraelski i palestinski) narod, koje bi moglo zastarjeti".

Palestinci i dalje zahtijevaju potpuni prekid židovskog naseljavanja prije bilo kakvih izravnih pregovora s Izraelom. (hina/metro-portal)

08.03.2010. 14:01:42
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh