« Svijet
objavljeno prije 9 godina i 1 mjesec
NEZAUSTAVLJIVI

Izrael i dalje kolonizira okupirana područja

Washington se u ponedjeljak navečer pridružio prosvjedima iz europskih prijestolnica protiv tih novih planova

Danas livada, sutra naselje
Danas livada, sutra naselje (Arhiva)
Više o

Izrael

,

okupirana područja

,

izgradnja stanova

Izraelsko ministarstvo unutrašnjih poslova namjerava pokrenuti plan izgradnje 1.600 stanova u Ramat Shlomou, četvrti kolonizacije u istočnom okupiranom i pripojenom Jeruzalemu, a taj plan je već 2010. Washington osudio, izjavila je u ponedjeljak jedna glasnogovornica ministarstva.

"Povjerenstvo ministarstva unutrašnjih poslova za Jeruzalem će se sastati u roku od dva tjedan i diskutirati o mogućim primjedbama na taj program gradnje odobren prije više od dvije godine, u ožujku 2010.", precizirala je glasnogovornica.

Glasnogovornica je dodala da će povjerenstvo zatim odlučiti hoće li uzeti u obzir neke primjedbe, te da će potrajati do stavljanja stanova u prodaju. Taj sporni plan je bio zaleđen nakon što je izazvao tešku diplomatsku krizu između SAD-a i Izraela tijekom posjeta Jeruzalemu američkog potpredsjednika Joe Bidena u ožujku 2010.

Ramat Shlomo je četvrt u kojoj žive ultra ortodoksni židovi u istočnom dijelu Jeruzalema, uglavnom naseljenom Arapima, koji je 1967. Izrael pripojio. Međunarodna zajednica ne priznaje to pripojenje.

Ta objava stiže usred diplomatske krize između Izraela s jedne strane i nekoliko europskih zemalja s druge, među kojima su Francuska i Velika Britanija koje kritiziraju izraelsku odluku o pokretanju izgradnje kao odgovor na pristup Palestine u rang zemalja promatrača u UN-u.

Washington se u ponedjeljak navečer pridružio prosvjedima iz europskih prijestolnica protiv tih novih planova.

04.12.2012. 06:30:25
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh