« Svijet
objavljeno prije 14 godina
UBLAŽAVANJE

Izrael dopustio dostavu grickalica i začina Gazi

Drago nam je da sok i sezamov maslac više ne prijete izraelskoj sigurnosti, ali Izrael treba dopustiti ulaz sirovina, kaže aktivistica za ljudska prava Sari Baši

Izrael Pojas Gaze blokada
Izrael Pojas Gaze blokada (Getty Images)
Više o

Barack Obama

,

pojas Gaze

,

izraelski napad

,

izrael gaza

,

pilot serije

,

reproduktivna tehnologija

,

somalijski pirat

,

sterishoe

Izrael je u srijedu dopustio dostavu nekih prehrambenih proizvoda, kao što su grickalice i začini, koji su bili na popisu zabranjenih proizvoda za slanje u Gazu u sklopu trogodišnje blokade, nastojeći ublažiti ljutnju međunarodne zajednice zbog izraelskog smrtonosnog napada na međunarodno brodovlje.

Tom je odlukom samo malo proširen popis proizvoda koji smiju ući u Gazu, među koje su sada uvršteni džem, čips i sokovi.

Hamasov glasnogovornik Sami Abu Zuhri izjavio je da taj postupak nije vrijedan komentara.

"Nama je drago da sok i sezamov maslac više ne prijete izraelskoj sigurnosti, ali Izrael treba dopustiti ulaz sirovina u Gazu kako bi njezini stanovnici mogli raditi", izjavila je aktivistica za ljudska prava Sari Baši.

Međutim, dostavu cementa, čelika i drugog materijala potrebnog za obnovu područja razrušena u trotjednoj izraelskoj ofenzivi potkraj 2008. Izrael ne dopušta. Izrael tvrdi da je blokada potrebna kako bi se spriječili pripadnici Hamasa da nabave oružje. Hamas nadzire Pojas Gaze i protivi se Abasovim mirovnim naporima, koji pregovora s Izraelcima posredovanjem SAD-a.

Obama najavio novu pomoć za Gazu

Američki predsjednik Barack Obama sastao se, pak, u Bijeloj kući s predsjednikom palestinskih vlasti Mahmudom Abasom, s kojim je razgovarao o nedavnom napadu Izraela na šest brodova koji su pokušali razbiti blokadu Pojasa Gaze, o pomoći SAD-a Palestincima u Gazi i na Zapadnoj obali, te o mirovnom procesu na Bliskom istoku.

"Naš razgovor je bio usredotočen na to kako omogućiti više robe, više usluga u Gazi", rekao je Obama. Ističući kako je "status quo u Gazi naslijedno nestabilan, što prepoznaju i Izraelci", Obama je kazao da tragediju s napadom na brodove "treba pretvoriti u mogućnost da se stvore bolji životni uvjeti u Gazi".

Obama je govorio o "novom konceptualnom okviru", o kojem će razgovarati s europskim partnerima, Egiptom, Izraelom i palestinskim vlastima, po kojem bi se "izoliralo ekstremiste a ljudima u Gazi omogućilo napredovanje i uspjeh".

Obama je naglasio da je "ključno zajamčiti sigurnost Izraela, ali također osigurati potrebe ljudi u Gazi". Dugoročno rješenje problema je uspostava palestinske države, koja će živjeti u miru s Izraelom, dodao je.

Obama je najavio dodatnih 400 milijuna dolara pomoći za stanovanje, izgradnju škola i razvoj poduzetništva za palestinske teritorije u Gazi i na Zapadnoj obali. Abas je novu američku pomoć nazvao "pozitivnim znakom" i pozvao na okončanje izraelske blokade Gaze.

"Mi ne postavljamo uvjete, ali treba ostvariti napredak da bi prešli na izravne pregovore. Mi radimo na tome napretku i predsjednik Obama radi na tom napretku. Tako stoje stvari", rekao je Abas na pitanje novinara o mogućnosti da se sa sadašnjih neizravnih pregovora uz posredovanja SAD-a, prijeđe na izravne pregovore Izraela i Palestinaca.

Na pitanje novinara o potpori SAD-a zahtjevima UN-a i drugih zemalja da se provede međunarodna istraga incidenta s napadom humanitarnu flotilu, Obama se pozvao na rezoluciju Vijeća sigurnosti UN u kojoj se traži "vjerodostojna istraga koja ispunjava međunarodne standarde". (hina/metro-portal)

09.06.2010. 22:00:27
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh