« Fun
objavljeno prije 15 godina i 9 mjeseci
MLADA BOSNA

Izložen pištolj krivac za Prvi svjetski rat

Fotografija vijesti
Više o

Gavrilo Princip

,

uzrok Prvog svjetskog rata

,

ubojstvo cara

,

Kraljevski ratni muzej

,

pištolj Browning

Pištolj kojim je Gavrilo Princip u Sarajevu 28. lipnja 1914. ubio prestolonasljednika Franju Ferdinanda i odveo svijet u Prvi svjetski rat, bit će od četvrtka po prvi put izložen britanskoj javnosti u Kraljevskom ratnom muzeju u Londonu, piše britanski list The Guardian.

U Kraljevskom ratnom muzeju bit će izložen belgijski pištolj Browning, model iz 1910. godine, i granata domaće izrade. To su dokazi, koje je prikupila policija nakon atentata koji je počinio Princip i skupina njegovih istomišljenika, srpskih nacionalista u Sarajevu.

Posljedice metka ispaljenog iz malog crnog pištolja stajale su života ne samo Franju Ferdinanda i njegovu suprugu, već milijune diljem Europe, piše Guardian.

Izložba u Kraljevskom ratnom muzeju, koja se održava povodom 90. obljetnice primirja kojim je okončan Prvi svjetski rat, i sadrži brojne izloške vezane uz taj sukob, završava proročanskim riječima francuskog maršala Focha nakon potpisanog sporazuma: "Ovo nije mir, ovo je primirje koje će trajati 20 godina".

Pištolj Gavrila Principa i granatu londonskom muzeju posudio je muzej vojne povijesti Heeresgeschichtliches u Beču, najstariji i najveći muzej takve vrste u svijetu. (metro-portal/hina)

25.09.2008. 13:46:14
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh