« Kultura
objavljeno prije 2 godine i 10 mjeseci
IZBORI

Izložba "Slike s odmora" u Galeriji "Josip Račić"

Izložba "Slike s odmora", koju se otvara u utorak u Galeriji "Josip Račić" Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti, premijerno predstavlja dvadesetak slika multimedijalne i interdisciplinarne umjetnice Maje Rožman

Maja Rožman
Maja Rožman (Arhiva)
Više o

izložbe

,

Galerija Josip Račić

,

Maja Rožman

Kako se ističe u najavi, umjetnica istoimenim ciklusom, nastalim između 2019. i 2021.,istražuje širi pojam slike u kontekstu vizualne kulture te se svako od njenih izloženih ulja i akrila na platnu manjih dimenzija može promatrati kao pojava, ali i ideja.

Po riječima autora predgovora Željka Marciuša, u ovome ciklusu autorica problematizira sliku kao zrcalnu sliku u korelaciji s polaroid-fotografijom, a napravila je odmak od bespoštedne reklamne sveprisutnosti koju više ne možemo izbjeći.

Kako je objasnio, ciklus je izveden u maniri svojevrsna pulp i pop-realizma koji propituje predrasude o umjetnikovu radu kao odmoru, maljanju i relaksaciji, ne uvažavajući, primjerice, činjenicu da je u svaku autoričinu sliku od ideje do realizacije uloženo 40 sati rada, te da je umjetničko stvaranje rad. 

Pritom prikazuje predmete koje (prema anketi) većina ljudi vezuje uz godišnji odmor - ljetovanja na moru (knjiga, plutajući kolut u obliku flaminga, šarene japanke, torba za plažu, ljetni šešir). 

"Tim vizualnim inventarom i zaslađenom optičko-dodirnom optimalizacijom autorica razoružava delirijski konzumerizam, pobijajući suludu estetiku vječnoga reklamnog zadovoljstva istim onim vizualnim i idejno-tvarnim sredstvima od kojih je i sâma sazdana, osvještavajući ujedno predvidljivost i uobičajenost navika ljudske vrste u cjelini", ustvrdio je.

13.07.2021. 12:30:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh