« Kultura
objavljeno prije 1 godinu i 11 mjeseci
IZLOŽBE

Izložba "Sensor(ium), br. 2 - modulacije i permutacije"

Izložba »Sensor(ium) - modulacije i permutacije« u TMNT predstavlja različite načine gledanja na uređaje, prijenos digitalnih informacija, interaktivne petlje te interakcije građana prema izloženim objektima

Nova izložba
Nova izložba (Arhiva)
Više o

izložbe

,

TMNT

,

Sensor(ium) br. 2

Izložba "Sensor(ium) - modulacije i permutacije" otvorena je u četvrtak, 4. studenog 2021. u 19 sati u izložbenoj dvorani Tehničkog muzeja Nikola Tesla. Izložba ostaje otvorena do 14. studenog 2021.

Posjet izložbi je besplatan. Radno vrijeme: utorak-petak 9 do 17 sati, subota-nedjelja 9-13 sati, ponedjeljkom i praznikom zatvoreno.

O IZLOŽBI:

Zapravo više ne koristim "umjetnost" kao uređaj za uokvirivanje. Mislim da samo na neki način vježbam stvari, vježbam život, vježbam stvaranje. Theaster Gates

Izložba »Sensor(ium) - modulacije i permutacije« u Tehničkom muzeju Nikola Tesla predstavlja različite načine gledanja na uređaje, prijenos digitalnih informacija, interaktivne petlje te interakcije građana prema izloženim objektima. 

Prostor Tehničkog muzeja Nikola Tesla svojim uobičajenim narativom izložbi i artefakata u kolekciji stvara unaprijed određenu sliku ili niz pojmova koje kod posjetitelja stvaraju određena očekivanja. 
Izložbom »Sensor(ium) - modulacije i permutacije« predstavljamo presjek radova koji tematizira senzoriku i interakciju u doba SARS-CoV-2 pandemije sve do instalacija i objekata kojima želimo i dalje rekreirati osjećaj „normalnosti kao što je bilo i prije" baveći se modifikacijom objekata, zvukova, prijenosa informacija, oblikovanja teksture ili osmišljavanjem koncepata. 

Radiona je do sada hakirala mnogo puta "auru umjetničkog djela", izraz toliko puta citiran u izložbenim praksama iz rada filozofa Waltera Benjamina 'Umjetničko djelo u razdoblju tehničke reprodukcije' (1936.), kao i njegovu tezu o ritualnoj i izvornoj upotrebnoj vrijednosti djela. Mnogo desetljeća nakon Benjamina dekonstruiranje i ponovno reproduciranje postaju uobičajen pristup izvedbi radova kao i kontekstualiziranje autentičnosti i identiteta djela ili rada, u ovom slučaju i 'uradi-sam' metodologije. Stoga se pojam aure izmješćuje u drugi kontekst i primjenjuje u slučaju Radione na načine rada, točnije s objekata na metodologiju i pristup.
Danas živimo u stvarnosti hibrida i interdisciplinarnosti, kao i u svijetu pojava koje više ne možemo svrstati u jednu, već u nekoliko vrsta i žanrova. Iste se pojave zapravo nerijetko opiru svrstavanju u kategorije, stoga im upravo zajednički kišobran hibridnosti i odgovara. Hibridi tako postaju objekti, ideje i koncepti koji zbog svojeg raznolikog karaktera uključuju mnogo disciplina, no ne nužno i objedinjavanje u zajedničke skupove. 
Svjedočimo već niz godina znanosti građana i popravljačkoj repair café kulturi čiji doprinos je ogroman u suvremenim inovativnih praksama i prepliću se s hibridnim umjetnostima današnjice. 
Za Radionin ekosistem Benjaminove su se "aure" dekonstruirale i transformirale u upgrade verzije radova, posjetitelj/publika više ne upisuje umjetničko djelo u cjelovito i sveobuhvatno sjećanje jer svojom interpretacijom i sudjelovanjem potencijalno može postati građanin-znanstvenik. Metode postaju otvorena participacija kreirajući nove nijanse čitanja artefakta, prostora ili digitalnog zapisa, dok otpornost postaje način rada. 
Radovi predstavljeni na izložbi »Sensor(ium) - modulacije i permutacije« omogućuju trenutke igrivosti, interakcije, proučavanja i promatranja, ne ometajući posjetitelja u vlastitoj interpretaciji.

Izlažu: Igor Brkić, Paula Bučar, Ivan Decker, Zvonimir Domazet, Marc Dusseiller (Švicarska), Sara Ercegović, Mato Ilijić, Ana Horvat, Deborah Hustić, Sandra Maglov, Goran Mahovlić, Tomislav Mikić, Mario Pavlić, Damir Prizmić, Frane Šoša
Dizajn: Leo Kirinčić
Dizajn postava: Damir Prizmić
Kustosica: Deborah Hustić
Vodič: Vito Menjak

06.11.2021. 14:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh