« Kultura
objavljeno prije 27 dana i 3 sata
IZLOŽBE

Izložba NOISE AQUARIUM

Aktualne znanstvene studije pokazuju da su izvori buke poput sonara i hidrauličnog frakturiranja (tzv. "fracking") krajnje štetni po život u moru

NOISE AQUARIUM
NOISE AQUARIUM (aMORE)
Više o

Noise Aquarium

,

izložba

U sklopu aMORE festivala u Povijesnom i pomorskom muzeju Istre otvara se izložba NOISE AQUARIUM, o utjecajima koje buka ima na život u moru. Otvorenje je zakazano za utorak 27. kolovoza u 21 sat u Posjetiteljskom centru Herman Potočnik Noordung.

Komercijalne i vojne aktivnosti mijenjaju život u moru. Osim vidljivih promjena, tu su i one nevidljive u obliku zvuka. Aktualne znanstvene studije pokazuju da su izvori buke poput sonara i hidrauličnog frakturiranja (tzv. "fracking") krajnje štetni po život u moru. Buka negativno utječe na morske sisavce, može oštetiti sluh kod dupina i kitova te izazvati smrt.

Buka također utječe i na mikroskopske organizme kao što je plankton. Nevidljivi, a ključni, planktoni sudjeluju u stvaranju od 50 do 85 % kisika u Zemljinoj atmosferi. Svaki peti dah kojeg udahnemo proizveo je plankton, stoga je jasno zašto je njegov opstanak važan. 

NOISE AQUARIUM koristi 3D-skenove ovih mikrostvorenja pretvarajući prostor nekadašnje vodospreme u animiriani akvarij slika i zvukova. Osim buke, tu je i mikroplastika. Treba napomenuti da planktoni koji se ovdje mogu vidjeti dolaze iz mora u okolici Pule, gdje su biolozi sa Sveučilišta u Beču prikupili svoje uzorke.

Interdisciplinarni tim djeluje imajući na umu hitnost s kojom poruku treba prenijeti što je moguće većem broju ljudi. Stoga su članovi tima razvili niz različitih varijacija za široku publiku - linearni video, interaktivni 3D, proširenu stvarnost (Augmented Reality, AR) ili virtualnu stvarnost (Virtual Reality, VR). Tijekom kreiranja verzije namijenjene Povijesnom i pomorskom muzeju Istre, umjetnica je blisko surađivala sa znanstvenicima iz Aquariuma Pula, u kojem je trenutno izložena izložba o podvodnoj buci pod nazivom More zvuka, a povodom obilježavanja Međunarodne godina zvukova.

Pored video projekcije i AR umjetničkih radova s kojima posjetitelji mogu stupiti u interakciju, bit će i živih planktona pod mikroskopima - što će publici omogućiti da se divi složenosti ovih minijaturnih stvorenja.

24.08.2019. 10:29:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh