« Kultura
objavljeno prije 1 godinu i 9 mjeseci
IZLOŽBE

Izložba: 'Mangelos u Antimuzeju'

Izložba 'Mangelos u Antimuzeju' održat će se u noći s 2. na 3. rujna u prostorijama Antimuzeja u Zagrebu, Bauerova 19.

Sfere...
Sfere... (Arhiva)
Više o

izložba

,

Mangelos

,

Antimuzej

Izložba Mangelosovih i Trokutovih sfera trajat će tek jedanaest sati, odnosno jednu noć, a tim će se iznimno rijetkim izložbenim postavom obilježiti četvrta godišnjica Trokutove smrti.

Zbirka Mangelos u Antimuzeju sadrži različite i dosad potpuno nepoznate Mangelosove radove, a ujedno ukazuje i na jednog drugačijeg, ili preciznije drugog Mangelosa. Mangelos i Trokut očito su zajednički Antimuzej koristili ne samo kao avangardnu umjetničku ideju, nego kao i utočište i skrovište zajedničkog umjetničkog eksperimenta kojeg su stvarali kroz skoro dva desetljeća prijateljstva, druženja, suradnje, Mangelosovog mentorstva, razmjene ideja i zajedničkog stvaranja Antimuzeja i razvijanja antimuzejske ideje.

Manje je, naime, javnosti poznato kako je upravo Mangelos bio taj koji je potaknuo Trokuta na realizaciju cjeloživotnog projekta Antimuzeja. Osim toga, Mangelos je bio dugogodišnji mentor, suradnik i prijatelj Trokutu, a od 1972. pa sve do smrti 1987. godine Mangelos je bio član Savjeta Antimuzeja. Upravo je Mićo Bašičević Trokutu dao ideju da dva glavna logotipa Antimuzeja budu Muzejska patka i Muzejsko jaje. 

Antimuzej će i ove godine na poseban način obilježiti godišnjicu odlaska Vladimira Dodiga Trokuta. Četvrtu. Svake godine organizira se ad hoc izložbeni postav „Trokut is back!", dok se ove godine priprema izuzetna izložba vrijednih radova iz Trokutove osobne kolekcije.Naime u petak, 2.9.2022. godine u 20.00 sati otvorit ćemo izložbu na kojoj će prvi put bit izložene tri željezne sfere, koje je Dimitrije Bašičević Mangelos davnih 1970ih godina darovao Vladimiru Dodigu Trokutu za Antimuzej. Izložba nosi naslov upravo onako kako je Trokut zabilježio da je Mangelos kod darivanja imenovao ove sfere: „Tri sfere noarta - Tri anti-svijeta - Tri Mangelosa".

Ono što je posebnost ovog postava jest to što će Mangelosove sfere ostati izložene od petka, 2.9.2022. u 20.00 sati samo do subote, 3.9.2022. u 7.00 sati (ujutro).Izložba Mangelosovih i Trokutovih sfera trajati će znači tek jedanaest sati, odnosno jednu noć, s petka na subotu, te ćemo tim iznimno rijetkim izložbenim postavom, obilježiti četvrtu godišnjicu Trokutove smrti.Izložba će bit postavljena u Antimuzeju, Antuna Bauera 19, Zagreb.

20.08.2022. 11:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh