« Kultura
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
slijepi genije

Izložba '200 godina Louisa Braillea'

U Tiflološkom muzeju u Zagrebu obilježava se obljetnica rođenja izumitelja Brailleovog pisma

(Wikipedia)
Više o

zagreb-info

,

Tiflološki muzej

,

Louis Braille 200

,

Vinko Bek

,

Sead Muhamedagić

,

Brailleovo pismo

U povodu 200. obljetnice rođenja Louisa Braillea, čovjeka kojem slijepi ljudi cijelog svijeta duguju svoje pismo, u Tiflološkom muzeju će večeras biti otvorena prigodna izložba "200. g. Louisa Braillea".

Posjetitelji će imati priliku vidjeti tablice za početno opismenjavanje na brajevom pismu, kao i prve strojeve za pisanje na brajici. Bit će izložena i replika prve početnice iz 1889. godine koju je napisao Vinko Bek, ali i najsuvremenije početnice.

U sklopu otvorenja bit će prikazana i dva filma - biografija Louisa Braillea i dokumentarac o opismenjavanju djece u Hrvatskoj "Opismenjavanje brajicom".

Louis Braille rođen je 4. siječnja 1809. u Francuskoj. Igrajući se u očevoj sedlarskoj radionici, s tri je godine povrijedio oko, a zbog infekcije koja je zahvatila i drugo oko, ubrzo je izgubio vid. Po preporuci njegovog učitelja, roditelji su ga 1819. godine upisali u Kraljevski zavod za slijepu djecu u Parizu, a njegovu nadarenost ubrzo su uočili svi učitelji.

Sa 15 godina usavršio je Barbierovo noćno pismo i razvio sustav čitanja i pisanja pomoću izdignutih točaka koje se upotrebljavaju i danas, poznatije kao Brailleovo pismo.

Izložbu "200. g. Louisa Braillea" večeras će u Tiflološkom muzeju otvoriti slijepi pjesnik i književnik Sead Muhamedagić. (hina/metro-portal)

20.10.2009. 11:29:54
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh