« Znanost
objavljeno prije 3 godine i 11 mjeseci
ODLIČNO

Izgojili koralje otporne na više temperature

Koraljni grebeni proteklih godina ubrzano izumiru širom svijeta zbog izbjeljivanja povezanog s klimatskim promjenama i drugim prirodnim pojavama, kao i zbog djelovanja čovjeka.

Sjajan uspjeh
Sjajan uspjeh (Arhiva)
Više o

koralji

U nastojanju da spriječe izumiranje koralja, tzv. "izbjeljivanje koralja" koje je posljedica globalnog zatopljenja - tim australskih znanstvenika uspješno je u laboratoriju razvio koralje otpornije na više temperature mora. Njihov uspjeh objavljen je u časopisu Science Advances.

Koraljni grebeni proteklih godina ubrzano izumiru širom svijeta zbog izbjeljivanja povezanog s klimatskim promjenama i drugim prirodnim pojavama, kao i zbog djelovanja čovjeka.

Koraljno izbjeljivanje se događa kada prirodne pojave - poput porasta temperatura voda ili zakiseljavanje mora - oštete mikroskopske alge koje žive u koraljima, osiguravaju im energiju i daju im njihove žive boje.

Prema znanstvenicima, povećanje otpornosti koralja na toplinu imalo bi za posljedicu smanjenje utjecaja zatopljavanja mora na izbjeljivanje koralja - što je sve češća pojava koja prati klimatske promjene.
Znanstvenici su povećali otpornost koralja na izbjeljivanje kao posljedicu porasta temperatura mora tako što su povećali otpornost na toplinu mikroalgi koje žive u simbiozi s koraljima u njihovu tkivu.

Tim australskih znanstvenika je izolirao mikroalge iz koralja i uzgojio ih u specijaliziranom laboratoriju na Australskom institutu za znanosti mora. Potom su izložili uzgojene mikroalge tehnikom upravljane evolucije povišenim temperaturama mora tijekom četiri godine - što je omogućilo koraljima da se prilagode i prežive toplije uvjete.

- Kada su mikroalge presađene u mlade koralje novoosnovana simbiotska zajednica algi i koralja bila je otpornija na toplinu od izvorne, kazao je Patrick Buerger, vodeći istraživač iz australske vladine agencije Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation.

16.05.2020. 13:30:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh