« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 8 mjeseci
DO 12 SATI

Izbori u BiH: U hrvatskim područjima najveći odaziv birača

Odaziv birača do podneva se u većinskim hrvatskim općinama u BiH kretao u rasponu između 14 i 30 posto

Izbori u BiH: U hrvatskim područjima najveći odaziv birača
Izbori u BiH: U hrvatskim područjima najveći odaziv birača (Dado Ruvić/Cropix)
Više o

Hrvati BiH

,

Martovske Ide

U većinskim hrvatskim općinama u BiH izlaznost birača do podneva je bila viša nego na prijašnjim izborima i u odnosu na odziv na državnoj razini.

Prema podacima iz lokalnih izbornih povjerenstava, odziv birača do podneva se od Posavine, Središnje Bosne i Hercegovine kreće u rasponu između 14 i 30 posto. U prijepodnevnim satima odaziv birača na razini države bio je 13,48 posto. Najviše birača do podneva glasovalo je u Tomislavgradu, 30,85 posto a najmanje u Čitluku - 14,78 posto. U Mostaru je od 93.000 upisanih birača do podneva glasovalo 20,74 posto.

Prema podacima lokalnih izbornih povjerenstava u Busovači je izašlo 25,93 a Orašju 26,97 posto od upisanih birača. U Širokom Brijegu glasovalo je 24,35, Čapljini 26,07, a u Kiseljaku 20,41 posto.

Izbori inače protječu bez poteškoća, a prema ocjenama Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) zabilježen je zadovoljavajući odaziv birača. Glasnogovornica SIP-a Maksida Pirić izjavila je kako je do 15 sati zabilježen odaziv nešto više od 37 posto biračkog tijela.

Prema informacijama koje pristižu u Sarajevo birački proces odvija se dobro a zabilježeno je tek nekoliko manjih prigovora čija se utemeljenost provjerava no oni ni u kom slučaju ne mogu dovesti u pitanje regularnost izbora. Operativni stožer policije Federacije BiH izvjestio je tijekom dana da su na nekoliko biračkih mjesta zabilježeni manji izgredi a riječ je uglavnom o verbalnim sukobima.

Tri milijuna, 126 tisuća i 599 birača koliko ih je registrirano za sudjelovanje na šestim po redu izborima u BiH nakon okončanja rata 1995., odlučuje o novom sazivu Predsjedništva BiH, Zastupničkog doma Parlamenta BiH, entitetskih parlamenata i deset županijskih skupština u Federaciji BiH. Izravno se biraju i novi predsjednik te dva potpredsjednika Republike Srpske.

Biračka mjesta u BiH bit će otvorena do 19 sati, a po očekivanjima, prvi rezultati počet će pristizati u središte za brojanje glasova u Sarajevu oko 21 sat. SIP će prve rezultate o ishodu glasovanja za članove državnog predsjedništva objaviti oko 23 sata. Neslužbeni rezultati glasovanja za nove parlamentarne sazive očekuju se iza ponoći, a cjeloviti neslužbeni rezultati trebali bi biti dostupni u ponedjeljak ujutro. (hina/metro-portal)

03.10.2010. 17:18:14
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh