« Fun
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
SMEĆE UNUTRA - SMEĆE VAN

Izbor za sve koji shvaćaju da nemaju izbora

VIDEO - Dok svi trče birati ovog ili onog, odnosno jednog ili drugog, crvenog ili plavo crvenog, evo dva razloga zašto ostati kod kuće

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

izbori

,

George Carlin

Izađite i izborite se, odazovite se građanskoj dužnosti, donesite promjenu, budite odgovorni. To su samo neke od parola kojima se na 'neutralan' način što većem broju ljudi, pardon, birača, u glave pokušava usaditi privid da zaokruživanje ovog ili onog imena odnosno opcije, nešto bitno može promijeniti.

No, realno gledajući, svakih par godina jedna skupina uspješno izrezbari put do pozicija, obmanama i obećanjima u koja svi glasači vjeruju, a kasnije te iste kojima su dali glasove optužuju kako ne rade ništa. Ali ipak opet izlaze na birališta i svojim novcem podržavaju skupu predstavu obmanjujući sami sebe. I to je proces koji se ponavlja opet i opet i opet...

Naravno, kritike takvog, neki bi rekli defetističkog stava, također su dobro poznate, ali pogledajte malo bolje. Skupa predstava svakih nekoliko godina, boje i lica se mijenjaju, retorike ponekad, ali sve ostalo više nego manje ostaje potpuno isto, barem za glasače kojima se opetovano ponavlja da upravo njihov glas može nešto promijeniti, da upravo glasanjem oni doprinose demokratizaciji i da su oni na kraju krajeva demokracija.

Kako su izbori mnogima osjetljivo vrijeme, a mediji bi se uz kandidate trebali držati nekakve šutnje i biti neutralni, što se doduše rijetko viđa, možda je najbolje neutralnost zadržati do samoga kraja i zadati 'punch' upravo kada najviše boli i to vrlo jednostavnom odlukom - ne glasati.

Legendarni američki komičar George Carlin, čija se nagradama ispunjena karijera protegla na više od pola stoljeća, svoje je nastupe često bazirao na kritici društva. U svom osebujnom stilu Carlin, koji je na žalost preminuo prije nešto manje od dvije godine, nije štedio nikoga i ništa, a ponajmanje politički sustav i društvo koje ga održava onakvim, dakle pokvarenim, kakav je.

Evo kako je legendarni Carlin, a nije na odmet spomenuti da je bio irskog porijekla, opisao razloge za tu bezvremensku opciju (samo zamijenite SAD i Amerikance s Hrvatskom i Hrvatima, stvar je u svakoj parlamentarnoj demokraciji gotovo potpuno jednaka).

P.S. Ako ste izašli na izbore nemojte se poslije žaliti da ništa ne valja!

Piše: Pessimus
10.01.2010. 10:41:18
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh