« Hrvatska
objavljeno prije 12 godina
IZBORNA SKUPŠTINA

Izbor novih članova HAZU-a

U skladu sa Statutom HAZU ima do 160 redovitih članova te isti broj dopisnih članova, koji su u pravilu istaknuti znanstvenici i umjetnici iz koji surađuju s HAZU

Fotografija vijesti
Više o

HAZU

,

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti

,

akademici

Dvadeset novih redovitih članova, osam dopisnih i deset članova suradnika bit će birani na današnjoj izbornoj skupštini Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, prenosi Hina.

Tako će 129 redovitih članova Akademije odlučiti hoće li podržati kandidate koje im je jednoglasno podastrijelo Predsjedništvo HAZU, nakon provedenog izbornog postupka koji je počeo u prosincu prošle godine.

Novi redoviti članovi neće se birati u dva razreda Akademije - Razredu za likovne umjetnosti i Razredu za tehničke znanosti, dok bi ostalih sedam razreda HAZU trebalo dobiti nove članove.

U skladu sa Statutom HAZU ima do 160 redovitih članova te isti broj dopisnih članova, koji su u pravilu istaknuti znanstvenici i umjetnici iz inozemstva koji na neki način surađuju s HAZU, te najviše stotinu članova suradnika za koje se u pravilu biraju mlađi znanstvenici ili umjetnici iz Republike Hrvatske.

HAZU ima još jednu kategoriju članstva - počasno članstvo, a za počasnoga člana može biti izabrana osoba zaslužna za razvoj i napredak znanosti i umjetnosti. Akademija danas nema počasnoga člana, a među preminulim počasnim članovima bili su kardinal Franjo Kuharić, nobelovci Linus Pauling, Lavoslav Ružička i Vladimir Prelog, don Frano Bulić, Ljubo Babić Gjalski, Alfons Mucha, Vlaho Bukovac, Celestin Medović, Ivan Zajc, Dimitrije Ivanović Mendeljejev, Nikola Tesla te niz drugih istaknutih znanstvenika i umjetnika iz svijeta.

10.05.2012. 08:57:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh