« Hrvatska
objavljeno prije 8 godina i 5 mjeseci
ETO ...

Iz Hrvatske se izvlači 3.5 milijarde ilegalno zarađenih dolara - godišnje!

Najnovije izvješće američke organizacije Global Financial Integrity (GFI) pokazuje da je u razdoblju od 2004. do 2013. godine iz Hrvatske izneseno čak 34,6 milijardi dolara ilegalno stečenog novca

Koliko?!?!
Koliko?!?! (Arhiva)
Više o

Hrvatska

,

pranje novca

,

prljavi novac

Analizom podataka o međunarodnoj razmjeni i bilanci plaćanja GFI je utvrdio da se iz Hrvatske u prosjeku izvuče 3,5 milijardi dolara prljavog novca, koji je stečen raznim kriminalnim aktivnostima kao što su korupcija, trgovina drogom, prostitucija te je prema tom iznosi Hrvatska na 40. mjestu od ukupno 149 zemalja obuhvaćenih analizom.

Promatramo li podatke po godinama, za perače novca u Hrvatskoj najuspješnija je bila 2008. godina, kada je iz zemlje izneseno preko pet milijardi dolara od ilegalnih aktivnosti, dok je 2013. taj iznos bio oko 2,4 milijarde dolara.

Najnovije izvješće GFI-ja daje preciznije podatke o ilegalnim tokovima novca, u odnosu na prethodna izvješća, a podaci su dobiveni naprednom analizom bilance plaćanja i podataka o međunarodnoj trgovini, koje objavljuje Međunarodni monetarni fond.

Zbog toga je došlo do znatnog povećanja procjene ilegalnih tokova novca, u odnosu na ranije objavljena izvješća.

Pa sad vi sami zaključite u kakvoj državi živimo ....

14.12.2015. 08:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh