« Zagreb
objavljeno prije 9 godina i 10 mjeseci
KAO I DRŽAVA

Ivo Čović: Bez novog kredita Holding neće moći funkcionirati

VIDEO - Predsjednik Uprave Zagrebačkog holdinga hvali se kako se tvrtka u posljednjem kreditu zadužila po povoljnijim uvjetima od države

Ivo Čović
Ivo Čović (Sandra Šimunović/Cropix/Infopunkt)
Više o

Zagrebački holding

,

Ivo Čović

,

Davor Bernardić

Nakon dvosatne sjednice Skupštine Zagrebačkog holdinga, Davor Bernardić koji predsjeda tijelom, izvijestio je da je u cilju povećanja učinkovitosti i provođenja mjera restrukturiranja Holdinga prihvaćeno 15 točaka kojima kompaniju namjeravaju izvući iz financijskih problema.

''Upravi i članovima Nadzornog odbora smanjit ćemo plaće za 10 posto'', kazao je Bernardić i predao riječ Ivi Čoviću, predsjedniku Uprave Holdinga, kako bi izvijestio o usvajanju izvješća o poslovanju za 2009.

Iako je mjere dobio od Nadzornog odbora, Čović će ipak platiti konzultantima za savjetovanje, pa će tako do kraja provesti javni natječaj. ''Proces natječaja bit će okončan ovog tjedna ili će biti odabrana većina direktora'', najavio je Čović koji se ne žuri s odabirom kadrova ''jer je bolje potrošiti koji dan više, da bi izabrali najbolji kadar''.

Nikome nije rekao nijedno ime direktora, tvrdi Čović, pa time nastoji demantirati imena kojima se spekulira u medijima. ''Nadzorni odbor dostavio je izvješće na 20-tak stranica, što je novost u kompaniji. Konačno se NO uhvatio svoje zadaće koja mu je zakonski dana'', kazao je oduševljeni Čović.

Nije pak oduševljen onime što piše u izvješću, pa to komentira kao ''kritiku stanja u društvu''. ''Mi to nismo shvatili negativistički, nego mislim da smo u ovom dobili potporu kako bi riješili probleme koje Holding ima'', priznaje Čović.

Iako je poslovni cilj Holdinga smanjiti masu plaća za 10 posto u narednoj godini, odnosno s 1,8 na 1,6 milijardi kuna, Čović napominje da su neki članovi Uprave izrazili mišljenje da plaće ne bi trebalo smanjivati. Nadzorni odbor je zaključio da veličinu Holdinga treba iskoristiti za istup na međunarodno tržište. Čović je napomenuo da je ta snaga iskorištena za zaduživanje pa je naročito je ponosan činjenicom da se Holding uspio u posljednjem kreditu zadužiti po povoljnijim uvjetima od države.

Iako se hvali uspješnim kreditima s dnevnog reda se ipak povukao, na zahtjev NO-a, zahtjev za odobrenje novog dugoročnog zaduženja. ''To je zaduženje potrebno za završetak brojnih projekata i investicija, poput kupnje tramvaja od Končara'', podsjeća Čović pa moli NO da odobri zaduženje kako bi mogli ispuniti obveze, koje su njihovim poslovnim partnerima ''postali preveliko opterećenje''.

Holding traži od NO-a da mu dozvoli pokrenuti zahtjev za kredit težak 150 milijuna eura da bi mogli riješiti prethodno stvorene obveze. ''Poslije možemo ići ponovno na pokušaj prodaje Zagrepčanke, ali bez ovog kredita je nemoguće riješiti velike investicije'', kaže Čović.

A Holding će se morati suočiti s padom prihoda...

''Grad Zagreb poslao je dopis u kojem stoji da će sklopiti ugovore za Čistoću, Zagrebačke ceste i još neke tvrtke umanjene za 25 posto, a cijena poslova bi se trebala odnositi na cijelu 2010. pa čak i za nekoliko poslova iz prethodnih godina'', direktan je Čović koji poručuje da bi Holding puno lakše poslovao da mu je Grad platio 200 milijuna kuna koje duguje za radove koje su izvršile Zagrebačke ceste još prošle godine.

Prijedlog Grada Uprava nije razmatrala, a moguće je da bude opseg poslova bude manji, ali o tome mogu razmišljati tek nakon definiranja proračuna. Ipak, iza oduzimanja poslova Čović ne vidi ''teoriju urote'' Milana Bandića već problem krivih procjena u gradskom proračunu, čiji je realni kapacitet na razini do 6,5 milijardi kuna.

Odgovara i na zahtjev NO-a da se bolje iskoriste potencijali imovine Holdinga, pa upozorava da su kupili software i da se ''upravo upisuju podaci o imovini'', pa je to proces koji traje. (Infopunkt/metro-portal)

15.09.2010. 16:40:04
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh