« Nogomet
objavljeno prije 14 godina i 11 mjeseci
SPAS ZA BILE

Ivica Kalinić preuzeo trenersku klupu Hajduka

Novo lice u Hajduku je bivši trener Šibenika, a poziv za mjesto glavnog savjetnika za struku upućen je Tomislavu Iviću

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Nikša Stipaničev/CROPIX)
Više o

Hajduk

,

Tomislav Ivić

,

Ante Miše

,

Ivica Kalinić

Nakon što je poslije sinoćnjeg poraza od Zadra trener Ante Miše podnio neopozivu ostavku na poziciju u Hajduku, tu dužnost danas je preuzeo 53-godišnji Ivica Kalinić koji će prvi trening s Bilima odratiti već u utorak. Na Hajdukovim internetskim stranicama stoji da je predsjednik kluba Mate Peroš uputio službeni poziv Tomislavu Iviću da preuzme mjesto glavnog savjetnika za struku.

Novi trener Hajduka rođen je 26. ožujka 1956. godine u Splitu, a nogometom se počeo baviti još kao 13-godišnjak u Solinu. Poslije matičnog kluba u dva navrata je igrao Hajduku, prvi put od 1976. do ljeta 1977. godine kada je sa Splićanima osvojio Kup Jugoslavije. S Poljuda je otišao u Maribor, nakon čega je četiri sezone proveo u osječkom Gradskom vrtu. Iz Osijeka se na pola sezone vratio u Hajduk, a potom u Austriju gdje je s FC Tirolom, u kojem je proveo tri i pol godine, osvojio i prvenstvo i Kup Austrije.

Odmah po završetku igračke karijere Kalinić je krenuo u trenerske vode. Njegov prvi posao, u siječnju 1990. godine, bilo je vođenje kadeta Hajduka s kojima je osvojio prvenstvo Hrvatske. U idućoj sezoni povjereno mu je vođenje juniorske momčadi, a paralelno s poslom na Poljudu radio je i u reprezentaciji u kojoj je do 1993. godine bio pomoćnik Martinu Novoselcu u mlađim reprezentativnim uzrastima.

Sljedeće dvije sezone bio je pomoćnik Ivanu Kataliniću na klupi splitskih Bilih koji su u tom periodu osvojili po dva prvenstva i dva Kupa, a igrali su i u četvrtfinalu Lige prvaka. Pola sezone proveo je i nogometnom klubu Istra Pula. Poslije toga put ga je odveo u Ujedinjene Arapske Emirate gdje je osam mjeseci bio pomoćnik Tomislavu Iviću u vođenju njihove reprezentacije. Nakon toga ponovno se vraća na Poljud, gdje još jednom radi kao pomoćnik Kataliniću, a zatim i kao trener juniora.

Godine 2000. odlazi u Premier ligu susjedne BIH gdje preuzima momčad Posušja s kojom je bio jesenski prvak, no, tri kola prije kraja sezone podnio je ostavku zbog turbulentne situacije. Ponovno se vraća juniorima Hajduka, a zatim sjeda na klupe Solina i Imotskog. Uslijedio je novi odlazak u inozemstvo: u Ukrajinu, odnosno u Metalurg Zaporožje gdje je bio pomoćnik ponovno Kataliniću. Iz daleke Ukrajine na pola sezone se vraća u Uskok odakle odlazi u Imotski s kojim je ostvario veliki uspjeh, plasman u Drugu ligu. Vodio je još i Mosor, a prošle je sezone bio trener Širokog Brijega s kojim je osvojio Kup BIH.

Izvor: Hina

03.08.2009. 14:45:33
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh