« Biznis
objavljeno prije 9 godina i 2 mjeseca
ŠAMARČINA

Italija blokirala korištenje kartica u Vatikanu

Italija smatra da Vatikan ne poštuje njezine norme za sprečavanje pranja novca

Vešmašina za lovu?
Vešmašina za lovu? (Shutterstock)
Više o

Vatikan

,

pranje novca

,

blokada kartica

Italija je blokirala uporabu kreditnih i debitnih kartica u Vatikanu zbog nedovoljne transparentnosti financijskog poslovanja, što toj maloj državi može otežati ostvarivanje jednog od važnijih prihoda, objavili su u četvrtak izvori iz financijskih krugova.

Izvor blizak talijanskoj središnjoj banci rekao je da je ta institucija u prosincu uskratila dopuštenje banci Deutsche Bank Italia, koja je Vatikanu pružala usluge elektronskog plaćanja, jer je ocijenjeno da Sveta Stolica nema sustav za sprečavanje pranja novca.

"Banca d'Italia ne može dati ovlaštenje jer Vatikan, osim što ne poštuje propise u svezi pranja novca, nema pravne preduvjete, odnosno, nema zakone o bankarstvu i financijskom poslovanju i odgovarajući nadzor", rekao je izvor.

Po talijanskim propisima, Deutsch Bank za pružanje usluga kartičnog poslovanja u Italiji treba odobrenje talijanske središnje banke.

"Banca d'Italia nije odobrila zahtjev Deutsche Banka za licencu jer Italija smatra da Vatikan ne poštuje njezine norme za sprečavanje pranja novca", rekao je agenciji Reuters drugi izvor blizak pitanju.

04.01.2013. 05:37:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh