« Znanost
objavljeno prije 7 godina i 9 mjeseci
ZANIMLJIVO

Isusov grob otvoren nakon 500 godina?

Znanstvenici su prvi put u posljednjih nekoliko stoljeća otvorili ploču za koju mnogi vjeruju da je na njoj tri dana ležalo tijelo Isusa Krista

Otvaranje Isusovog groba
Otvaranje Isusovog groba (Screenshot National Geographic)
Više o

crkva Svetog groba

,

Isus Krist

,

Isusov grob

Originalna površina otvorena je tijekom radova na restauraciji u Crkvi svetog groba u Starom Jeruzalemu, piše National Geographic. Ploča nije otkrivana najmanje od 1555.

"Mramorna ploča koja je pokrivala grob otkrivena je i bili smo iznenađeni količinom materijala koju smo pronašli ispod nje. Znanstvena analiza će trajati dugo, ali ćemo konačno moći vidjeti originalnu kamenu površinu na koju je, prema tradiciji, položeno Kristovo tijelo", rekao je arheolog Fredrik Hiebert.

Radovima rukovodi Antonia Moropoulou iz Nacionalnog tehničkog sveučilišta Atene.

Prema predaji, Kristovo tijelo je bilo položeno na ploču isječenu iz pećine nakon što su ga Rimljani razapeli prije više od 2.000 godina.

Ploča na koju je bio položen dio je građevine koja se zove edikula - to je kapela od ostatka pećine u kojoj je bilo položeno tijelonakon raspeća, nekoliko stotina metara od navodnog mjesta raspeća.

Ipak, ni svetost tog mjesta nije spriječila sukobe svećenstva.

Za održavanje različitih dijelova zadužene su Rimokatolička, Grčka pravoslavna i Armenska crkva i svaka od njih ljubomorno čuva svoje dijelove. Ovog puta su se usuglasili, ostavili razlike po strani shvativši neophodnost popravaka na građevini koja je posljednji put rekonstruirana početkom 19. stoljeća, nakon požara koji ju je uništio.

Građevina je potom oštećena i u potresu 1927.

Rekonstrukcija je odgađana i zbog nedostatka novca, a među donatorima neophodnih četiri milijuna eura je i jordanski kralj Abdullah II.

28.10.2016. 14:02:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh