« Biznis
objavljeno prije 6 godina i 8 mjeseci
POŽURITE

Istječe rok za prijavu tražbina Agrokoru i povezanim društvima

Uz podatke o ukupno prijavljenim tražbinama s nestrpljenjem se očekuju i rezultati revizije za 2016. godinu, koji bi trebali rasvijetliti pravo financijsko stanje Agrokora

Još samo danas...
Još samo danas... (Arhiva)
Više o

Agrokor

,

prijava tražbina

Danas istječe rok da svoje tražbine prijave vjerovnici Agrokora i 77 povezanih društava. Do sada je predano 13.000 tražbina, a jedinstvena tablica bit će objavljena za najviše 60 dana. Uz podatke o ukupno prijavljenim tražbinama s nestrpljenjem se očekuju i rezultati revizije za 2016. godinu, koji bi trebali rasvijetliti pravo financijsko stanje Agrokora. 

Po svemu sudeći pokazat će se da ta financijska izvješća nisu bila ispravno prikazana, a onda svi investitori u Agrokoru u bilo kojom trenutku imaju osnovicu za podizanje tužbe, Vjerujem da svi oni samo čekaju službenu potvrdu toga da financijska izvješća nisu bila točno prikazana, rekao je stručnjak za poslovno upravljanje Danko Sučević.

Očekujem tužbe protiv države, to je onaj dio kada ja očekujem da će porezni obveznici RH u nekoj mjeri ipak potencijalno sufinancirati oporavak ili odlazak u stečaj dijela Agrokora ili cijelog Agrokora, smatra financijski stručnjak Andrej Grubišić.

Heilbronn: EBRD prati posljedice koje će Agrokorovi problemi izazvati u regiji

Potpredsjednik Europske banke za obnovu i razvitak (EBRD) Pierre Heilbronn kazao je za ljubljansko Delo da prate posljedice koje će Agrokorovi problemi izazvati u regiji zapadnog Balkana te je sugerirao da postoji mogućnost financijske potpore tvrtkama koje bi zbog nelikvidnosti koncerna došle u probleme.

Na pitanje o odnosu EBRD-a i Agrokora, Heilbronn je kazao da EBRD u posrnulom koncernu još uvijek ima manji, 2%-tni vlasnički udio, ali ne sudjeluje aktivno u njegovu upravljanju. Na dodatno pitanje kako će se aktivnosti na spašavanju Agrokora odraziti na prehrambeno-prerađivačku industriju u regiji, s obzirom da je EBRD lani dao kredit Podravci, on je sugerirao da postoji mogućnost financijske potpore tvrtkama koje bi zbog Agrokorove nelikvidnosti došle u probleme.

PBZ: Zbog restrukturiranja Agrokora moguć rast 'loših' kredita korporativnog sektora

U drugom tromjesečju ove godine, uslijed prodaje potraživanja i rasta novih kredita, nastavljen je trend smanjenja udjela tzv. 'loših' u ukupnim kreditima, no u Privrednoj banci Zagreb (PBZ) očekuju da bi u nastavku godine povećanje rezervacija zbog restrukturiranja Agrokora moglo dovesti do rasta udjela 'loših' kredita u korporativnom sektoru.

Posljednji podaci Hrvatske narodne banke (HNB), naime, pokazuju da je od ukupno 256,8 milijardi kuna kredita kod banaka u Hrvatskoj krajem lipnja ove godine 33,8 milijardi kuna bilo u kategoriji 'loših', odnosno djelomično nadoknadivih i potpuno nenadoknadivih kredita, što čini udio od 13,2%. U odnosu na prethodno tromjesečje to predstavlja smanjenje za 0,75%-tnih bodova, a na godišnjoj razini za 1,83%.


11.09.2017. 12:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh