« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 10 mjeseci
RIZIČNA BUDUĆNOST

Islam stvara probleme u Njemačkoj?

Član izvršnog odbora Njemačke središnje banke Thilo Sarrazin predstavio je svoju knjigu u kojoj tvrdi da muslimanski imigranti nanose štetu Europi

(Getty Images)
Više o

Njemačka

,

Islam

,

problemi

Sarrazin je predstavio svoju knjigu "Njemačka samu sebe ukida: riskiramo budućnost naše nacije" na uvelike posjećenoj konferenciji za novinare u Berlinu. Uz Sarrazina je na promociji knjige bila i sociologinja turskog podrijetla Necla Kelek, koja je vrlo kritična prema islamskim vrijednostima.

Središnja tema Sarrazinove knjige je da muslimanski imigranti u Njemačkoj imaju ispodprosječnu razinu obrazovanja i visoku stopu nataliteta, što dovodi do društvenog i gospodarskog propadanja."Odgovorni je građanin izrekao gorku istinu", ocijenila je Kelek.

U knjizi se također govori i o "židovskom genu" te se poziva na studije objavljene u znanstvenim časopisima "Nature" i "The American Journal of Human Genetics" u kojima se spominju "zajednički genetski korijeni današnjih europskih Židova", dodajući da ta činjenica "nema ni pozitivnu ni negativnu konotaciju".

Kancelarka Angela Merkel je reagirala izjavom da je neprihvatljivo govoriti o stvarima poput židovskog gena. Sarrazin je izrazio sumnju da je uopće pročitala njegovu knjigu, poručujući kancelarki da se "član uprave Bundesbanke, kao i svaki drugi građanin, ima pravo očitovati o stvarima koji se direktno ne tiču njegovih dužnosti".

Narudžbe za knjigu su goleme i već se sada nalazi na ljestvici najprodavanijih knjiga. Sarrazin, dugogodišnji član Socijaldemokratske stranke (SPD) lijevog centra poznat je po svom kritičkom mišljenju o useljenicima i socijalnoj državi. (hina/metro-portal)

30.08.2010. 16:41:41
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh