« Svijet
objavljeno prije 9 godina i 8 mjeseci
HMM

ISIL se povlači iz Kobanija?

Zračni udari američkih i koalicijskih zrakoplova na borce Islamske države prisilili su militante da se povuku na rubove pograničnog sirijskog grada Kobanija

Što se zbiva oko Kobanija?
Što se zbiva oko Kobanija? (Screenshot YouTube)
Više o

ISIL

,

zračni udari

,

Islamska država

,

Kobani

Kobani se našao u središtu međunarodne pažnje nakon što je zbog napredovanja boraca Islamske države 180.000 ljudi, većinom Kurda, pobjeglo u susjednu Tursku. Turska je pak suočena s bijesom svoje kurdske manjine jer ne želi intervenirati.

Islamska država izvjesila je svoju crnu zastavu na istočnom rubu grada u ponedjeljak, ali su se otad intenzivirali zračni udari koalicijskih snaga na položaje Islamske države.

'Sada su ispred ulaza u grad Kobani. Bombardiranje je bilo vrlo učinkovito i rezultat je da je Islamska država bila prisiljena na povlačenje s mnogih položaja', rekao je visoki lokalni dužnosnik u izjavi za Reuters.

'Ovo je njihovo najveće povlačenje otkako su ušli u grad i možemo to smatrati početkom odbrojavanja njihova povlačenja s ovog područja', kazao je on.

Islamska država napredovala je prema tom strateški važnom gradu s tri strane i gađala ga je topništvom unatoč žestokom otporu kurdskih snaga.

Stručnjaci za obranu izjavili su da je malo vjerojatno da će njihovo napredovanje i zauzimanje grada zaustaviti samo zračni udari.

09.10.2014. 08:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh