« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 1 mjesec
ŠOK I NEVJERICA

Irska javnost zgrožena izvješćem o zlostavljanju djece

Izvješće opisuje jedno od najmračnijih poglavlja Irske povijesti, izjavila je vicepremijerka.

(Getty Images)
Više o

Irska

,

Katolička crkva

,

zlostavljanje djece

,

Mary McAleese

,

Mary Coughlan

Brojna zlostavljanja tisuća djece u irskim katoličkim ustanovama, što je objavljeno u srijedu u vladinu izvješću, otkrivaju "najmračnije" dane u povijesti zemlje, kazala je u četvrtak vicepremijerka Mary Coughlan.

"U izvješću se opisuje jedno od najmračnijih poglavlja naše povijesti", rekla je Coughlan pred parlamentom.

Predsjednica Mary McAleese ocijenila je "šokantnim i skandaloznim što je toliko djece podvrgnuto tako strašnim patnjama i zlostavljanjima u ustanovama koje su obvezne i dužne brinuti se za sigurnost i paziti na njih s ljubavlju".

Svećenici su desetljećima tukli i silovali djecu u katoličkim ustanovama u Irskoj, stoji u izvješću povjerenstva irske vlade objavljenu u srijedu. Sirotišta i škole u Irskoj u prošlome stoljeću bila su mjesta straha, nemara i seksualnog zlostavljanja, dodaje se.

Istražno povjerenstvo za zlostavljanje djece, koje je vlada osnovala 2000., optužilo je naraštaje svećenika, časnih sestara i redovnika da su premlaćivali, izgladnjivali i u nekim slučajevima silovali djecu u mreži škola koje su bila pod nadzorom Katoličke crkve između 30-ih i 90-ih godina prošloga stoljeća.

"Atmosfera straha, koju je izazvalo sveopće, prekomjerno i samovoljno kažnjavanje, zavladalo je većinom ustanova, a poglavito onima koje su se skrbile za dječake", navodi se u izvješću. "Djeca su živjela pod svakodnevnim terorom ne znajući gdje ih čeka iduće premlaćivanje", dodaje se. (hina/metro-portal)

21.05.2009. 20:53:25
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh