« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 9 mjeseci
MOGLO JE I GORE

Irena prošla, u New Yorku se razvedrilo

Nakon što su je proglasili olujom, Irena se takvom i pokazala te je prošla kroz New York poplavivši dio grada bez stvarno katastrofalnih posljedica

Fotografija vijesti
Više o

uragan Irena

Uragan Irene koji je u nedjelju ujutro prije dolaska do New Yorka oslabio do statusa tropske oluje, poplavio je dio Velike jabuke, a s obzirom na to da se putanja oluje promijenila, grad nije osjetio njezin puni potencijal, no od posljedica Irene ukupno je na američkoj istočnoj obali smrtno stradalo jedanaest osoba, a oko 3,6 milijuna stanovnika ostalo je bez električne energije, prenosi Reuters.

"Mogu slobodno kazati kako je najgore prošlo, osobito kada je riječ o opasnosti za New York i New Jersey", rekla je u nedjelju ujutro američka ministrica domovinske sigurnosti Janet Napolitano, dodavši kako su dobre pripreme uvelike smanjile mogućnost za veći broj ljudskih žrtava, no upozorila je kako izlijevanje rijeka duž istočne obale i dalje predstavlja opasnost.

Na radost stanovnika New Yorka, šteta je manja nego što su mnogi strahovali. "Nije tako strašno kako su najavljivali, ulice jesu poplavljene, no manje je strašno nego što sam mislio", rekao je jedan stanovnik Manhattana.

Zbog podizanja razine rijeke Hudson i East Rivera na Manhattanu, došlo je do poplava u nekim dijelovima Donjeg Manhattana i Brooklyna, a valovi visoki gotovo šest metara probili su brane na Long Beachu.

Reuters prenosi kako Wall Street nije pretjerano pogođen posljedicama oluje, kao ni zgrada Newyorške burze koja će u ponedjeljak nastaviti s uobičajenim radnim danom.

Unatoč tomu, nije sigurno hoće li mnogobrojni stanovnici Donjeg Manhattana i zaposlenici koji onamo svakodnevno putuju iz okolnih dijelova na posao, uspjeti stići na posao, s obzirom na to da još nije sigurno hoće li se javni prijevoz osposobiti za prometovanje u ponedjeljak, nakon što je u subotu od podneva potpuno obustavljen.

New York je u nedjelju tijekom oluje izgledao kao grad duhova. Newyorčani su napustili ulice i sklonili se s puta rijetkom uraganu u svom gradu, tek petom otkako postoje meteorološki podaci.

Još uvijek je obustavljen javni prijevoz, prvi put u povijesti zbog nevremena, zatvorene su i sve gradske zračne luke, a newyorška luka je ispražnjena.

U subotu navečer svi restorani i barovi na Manhattanu bili su zatvoreni, sve predstave na Broadwayju otkazane, nijednog turista nije bilo na Times Squareu. Do subote kasno navečer američke zračne kompanije otkazale su oko 10 tisuća letova. Poremećeni su i cestovni i željeznički promet, a na nekim dijelovima istočne obale i potpuno obustavljeni. Nuklearna elektrana Oyster Creek, smještena svega nekoliko kilometara od obale u New Jerseyju, obustavila je rad.

28.08.2011. 19:50:50
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh