« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
IRAN VS. IRAK

Iranska vojska postupno se povlači s iračke bušotine

Obje strane smatraju da se bušotina nalazi na njihovom teritoriju

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Wikipedia)
Više o

najveća naftna bušotina

,

iranska vojska

,

naftno polje

Iranska vojska djelomično se povukla s područja na kojemu se nalazi prijeporne naftna bušotina, na koju pravo polažu i Teheran i Bagdad, izjavio je u nedjelju glasnogovornik iračke vlade Ali al-Dabag.

Glasnogovornik je rekao da se mala skupina iranskih vojnika, koja je prije nekoliko dana zauzela naftnu bušotinu smještenu u pograničnom području između dviju zemalja, povukla. Taj dio Iračani smatraju dijelom njihova naftnog polja Faka.

"Iranska je zastava spuštena s bušotine, a vojnici su se povukli za 50 metara, ali to nije njihov položaj otprije", rekao je Dabag. "Iračka vlada zatražila je da se vojnici povuku na prethodne položaje", dodao je.

Otkako su iranski vojnici zauzeli prijepornu bušotinu počeli su intenzivni diplomatski kontakti dviju strana na rješavanju problema. Za takve je situacije načelno nadležan zajednički odbor u kojem su predstavnici naftne i vojne industrije obiju zemalja.

Radilo se o bušotini broj četiri na naftnom polju Faka u pokrajini Mejsanu, nekoliko stotina kilometara južno od Bagdada. Obje strane smatraju da se bušotina nalazi na njihovom teritoriju.

Faka je skromno naftno polje po irčakim standardima, i proizvodi oko deset tisuća barela na dan. (hina/metro-portal)

20.12.2009. 11:10:05
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh