« Svijet
objavljeno prije 11 godina i 10 mjeseci
ZVECKANJE ORUŽJEM

Iran vježba napad na strane baze

Vježbe se izvode u velikoj pustinji u središtu Irana gdje je izgrađena "replika zračne baze koja pripada jednoj stranoj sili"

Iranci zveckaju oružjem
Iranci zveckaju oružjem (Arhiva)
Više o

Iran

,

napad

,

vojna vježba

Iran je u ponedjeljak započeo s vojnim vježbama koje simuliraju napad na "stranu bazu" u regiji, a u njima se koristi cjelokupan iranski arsenal balističkih projektila, objavila je službena iranska novinska agencija Irna.

Vojne vježbe, nazvane "Veliki propovjednik - 7", koje će trajati tri dana, pokazat će djelovanje desetaka raketa, među kojima i balističkih raketa Šahab 3, koje mogu dosegnuti Izrael ili američke baze u regjii, dodaje Irna, pozivajući se na priopćenje Čuvara revolucije, pretorijanske garde režima koji kontrolira iranske raketne snage.

Vježbe se izvode u velikoj pustinji u središtu Irana gdje je izgrađena "replika zračne baze koja pripada jednoj stranoj sili".

U vježbama će se koristiti rakete iranskog balističkog programa - od Šahaba 1 i Fateha 110, čiji je doseg 200 kilometara, do Šahaba 3 koji može doseći ciljeve na 2.000 kilometara, prema istom izvoru.

Vježba će omogućiti da se provjeri preciznost i djelotvornost raketa.

Iranski dužnosnici nisu objavili prema čijoj su bazi napravili repliku, ali Teheran je tijekom posljednjih godina često prijetio da će napasti američke baze u Perzijskom zaljevu i na Bliskom istoku, ako Iran bude napadnut.

Izrael i SAD su u više navrata tijekom posljednjih mjeseci govorili o mogućnosti vojnih napada na iranska nuklearna postrojenja u slučaju da propadnu međunarodni napori kojima bi velike sile trebale uvjeriti Teheran da smanji svoj kontroverzni nuklearni program.

02.07.2012. 16:19:53
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh