« Svijet
objavljeno prije 8 godina i 2 mjeseca
NEVJEROJATNO

Iran spreman na kompromis oko obogaćivanja urana

Pregovori u Ženevi o iranskom nuklearnom programu donijeli su nadu da počinje 'nova faza u našim odnosima', rekao je novinarima iranski ministar vanjskih poslova Mohamad Džavad Zarif

Pregovori su se pomakli na bolje
Pregovori su se pomakli na bolje (Screenshot YouTube)
Više o

pregovori

,

Iran

,

nuklearni program

Diplomati kažu da je Iran pokazao spremnost da postupak obogaćivanja urana spusti na nižu razinu i dao naslutiti da je pripravan za kompromis kako bi se postigao sporazum što bi omogućio oporavak od teških gospodarskih sankcija. 'Nadam se da ćemo ispuniti zajedničke ciljeve. Pojedinosti su najteži dio', rekao je Zarif.

Novi sastanak bit će organiziran u Ženevi 7. i 8. studenoga, kaže se u završnoj izjavi koja je objavljena u srijedu, nakon dva dana pregovora u Ženevi.

Šefica europske diplomacije Catherine Ashton pročitala je završnu izjavu novinarima i kazala da sudionici 'neće javno govoriti o pojedinostima' plana koji je izložio Iran. Rekla je da su pregovori bili 'važni i okrenuti prema budućnosti'. 'Bio je to vrlo intenzivan i važan sastanak', kazala je.

Rusija je priopćila da 'nema razloga pljeskati' pregovorima te da su oni mogli završiti i boljim rezultatima. 'Rezultati su bolji' od onih u prošlom krugu pregovora, ali to ne jamči kasniji napredak. 'Nema razloga za pljesak. Mogli smo i bolje', rekao je zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov.


Britanski ministar vanjskih poslova William Hague kazao je da se nada da će pregovori dovesti do 'konkretnih' rezultata, ali da Iran mora preuzeti inicijativu tijekom pregovora.

Nakon šestomjesečnog zastoja, Iran i svjetske sile okupile su se u utorak u Ženevi i obnovili pregovore kojima je cilj okončati dugogodišnji spor koji bi se mogao pretvoriti u novi rat na Bliskom istoku.

Obje strane najavljivale su kako ne očekuju nikakav prijelomni sporazum na ženevskom sastanku, prvom otkako je umjereni predsjednik Hasan Rohani izabran u lipnju obećavši prekid s politikom sukobljavanja kako bi olakšao međunarodnu izolaciju Irana. 

17.10.2013. 08:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh